• Bécs

    wien-beethoven-2020

2020 Beethoven emlékév lesz Bécsben

Egy teljes éven át Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepelik az osztrák fővárosban. Bécs a lehető legszélesebb körben, mindenkit elérve szeretné megünnepelni a jubileumot, számos koncerttel, kiállítással emlékeznek a híres zeneszerzőre, aki Bécset választotta otthonául.

Érdemes lesz figyelemmel lenni a WIENBEETHOVEN2020 márkanévre, turistaként is sok program, koncert, kiállítás és esemény lesz látogatható Bécsben. Ezekből csak 2020 első félévére mintegy háromszáz jut.

wien-beethoven-2020
Fotók forrása/Wienbeethoven2020 – Facebook

Időszaki kiállítással készül az Österreichische Nationalbibliothek, a Theatermuseum és a Bécsi Zene Háza (Haus der Musik), ahol újrarendezik és eredeti darabokkal bővítik ki a Beethoven-termet.

A zeneszerző munkássága mellett tematikus tárlatvezetéseken mutatják be, miként élte meg hallása elvesztését, és azt is szemléletesen illusztrálják, hogy élete során összesen hatvannyolcszor költözött.

Az „Inside Beethoven” projektnek köszönhetően pedig a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés egy zenekar tagjának lenni. A Bécsi Zene Háza is részt vesz a Beethoven Pastoral Projectben, amelynek keretében a világ legkülönbözőbb pontjain élő művészek dolgozzák fel Beethoven Pastoraleszimfóniáját, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Világnapján adják elő a saját verziójukat.

Beethoven-koncertekkel emlékezik a Musikverein, a Wiener Konzerthaus, a Bécsi Operaház és a Theater an der Wien, ahol először mutatták be a Fidelio című operáját

A WIENBEETHOVEN2020 célja, hogy a legkülönbözőbb szempontokból lehessen azonosulni a beethoveni ideálokkal: a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel.

2020 április 17 és 19. között Bécsben horgonyoz a Beethoven Musikfrachter. A Bonnból Bécsbe tartó hajó előre meghatározott helyeken köt ki, a fedélzetére lépőknek pedig változatos zenei programot kínál.

  • Haus der Musik, Seilerstätte 30., A-1010 Wien

    (Az Albertina Múzeum és az Operaház környéke)