• Ágfalva-Schattendorf

    agfalva-schattendorf

A turizmus előtt még nem nyitott a magyar-osztrák határ

2020.05.17.

A kirándulási vagy bevásárlási céllal érkezőket nem engedik be egyelőre Ausztriába. 

Bár május 17-én, vasárnap 0:00 órától Ausztria Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába is megnyitotta határait, ez nem jelenti azt, hogy indulhatunk turistáskodni vagy bevásárolni. 

Az utazás Magyarország felől ki Ausztriába, valamint onnan Magyarországra továbbra is csak bizonyos feltételek mellett lehetséges. Ezek a családi okok, esküvők, vagy például élettársak találkozása, de átmehetnek a határon az ingázók, a föld- és telekszomszédok, illetve a gazdák, állattartási dolgaik céljából. Turistáskodni azonban még nem lehet.

A határátkelőket a rendőrség, a katonaság illetve a járványügyi hatóság mostantól már csak alkalomszerűen ellenőrzi, de ebben az esetben valamilyen irattal igazolni kell az utazás okát: az ingázóknak például munkaadói igazolással.

A Covid-19 karanténra vonatkozó szabályok változatlanok és továbbra is érvényesek. Aki a fenti indokolt eseteken kívül Ausztriába beutazik, annak továbbra is 14 napos karanténba kell vonulnia, amennyiben nem tud felmutatni friss és negatív koronavírus tesztet.

Amennyiben az epidemiológiai adatok úgy hozzák, június 15-től teljesen megnyitják az osztrák határt – ezt a május 16-iki sajtótájékoztatón mondta az osztrák belügy-, külügy- és Európa-ügyi miniszter.

Forrás: ORF.at