2021.02.25.

Ausztriában beindult a vakcinaturizmus

Az orvosi turizmus eddig sem volt ismeretlen dolog, mi jellemzően célország voltunk a Covid-járvány előtti időkben. A nyugati határszélre – Sopronba különösen – fogászati ellátás céljából érkeztek külföldiek, főképp osztrákok. 

Aztán jött a világjárvány és mindent felborított, gyakorlatilag megszűnt az orvosi turizmus. Most azonban könnyen lehet, hogy épp a Covid ad újabb löketet az egészségügyi célból történő utazásoknak, alakul egy új műfaj: a vakcinaturizmus.

Ausztriában „oltási turizmusra” szakosodott utazási portál indult, amelyen keresztül – sajtóinformációk szerint – Dubaiba, Egyiptomba és Izraelbe foglalhatóak majd utak – olvasható GD Consulting weboldalán, Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő szemléjében.

A vakcina-utakra specializált Impfreisen.at cím alatt elérhető portálon előzetes regisztráción keresztül foglaltható ajánlatok alapján a kiválasztott úti cél helyszínén lehetőséget biztosítanak a COVID-19 elleni oltás klinikai körülmények közötti beadatására. A kezdeményezés mögött az osztrák turisztikai szakmai körökben ismert lapcsoport, a Mucha kiadó (Mucha Verlag) tulajdonosa: Christian W. Mucha áll.

Az utazási ajánlatokat kb. 3000 és 30.000 euró közötti áron, három árkategória és szolgáltatáscsomag alapján előzetes ajánlatkérés után lehet foglalni.

Az utazási portál tájékoztatása szerint az utakat Ausztriában bejegyzett utazási iroda szervezi, partnerségben profi orvosi csapattal, akik a helyszínen a vendégek rendelkezésére állnak. Az oltások beadására a gyakorlatban az utasok helyben szerződnek, s annak költségeit helyben fizetik, kihasználva az a lehetőséget, hogy a jelzett desztinációkban korlátozás nélkül hozzáférhetőek a koronavírus ellen hatékony oltások.

A leadersnet.at információ, valamint az utazási portálon olvasható tájékoztató szerint Christian W. Mucha kezdeményezése mögött az Európai Uniós oltásbeszerzés kudarca áll, amely következtésben a tagországokban szűk keresztmetszet alakult ki az oltások leszállítása terén, illetve a lakosság átoltása vontatottan halad.

A kezdeményezést a portálon leírtak szerint szociális, jótékonysági szempontot is mozgatják, hiszen rászorultsági alapon minden tízedik utas térítés nélkül utazhat. A március végétől induló „vakcinautak” érkezési sorrendben foglalhatók, a portál tanulsága szerint február 18-án már 3100 felett járt az előjegyzések és 12.500 felett a lefoglalt utak száma.

Az utasok „hivatalosan” üzleti úton vesznek részt, az oltásokat külön szervezés keretében biztosítják a helyszínen – így az utak az adóból költségként leírhatók, érvel a konstrukció sikere mellett a Mucha Verlag tulajdonosa, ötletgazda.

pixabay