• votivkirche-wien

2020.10.08.

Bécs egyik legszebb templomába beköltözött az egyetem

Elkezdődött a tanév Ausztriában, ahol a koronavírus okán meglehetősen meglepő megoldások születnek: a Bécsi Egyetem (UNIWIEN) hallgatói beköltöztek a Bécs egyik jelképének számító Fogadalmi templomba (Votivkirche). 

Tavasszal láttunk már olyant, hogy a járványhelyzet miatt futballpályákon kirakott asztalkáknál zajlott a tömeges írásbeli vizsga, az ősz beköszöntével azonban új megoldásokat kell keresniük a nagyobb egyetemeknek, vélhetően világszerte. Ez Bécsben is így van, miután a járványvédelmi előírások nyomán helyhiány alakult ki az előadótermekben.

A Bécsi Egyetemre különben sok magyar hallgató is jár, a nagyjából 90 ezer fős létszámmal ez Európa egyik legnagyobb egyeteme. Ausztriában eleve vegyes rendszerben kezdődött az új tanév: egyes órákat a tantermekben, másokat külső helyszínen vagy online tartanak meg.

A Bécsi Egyetem épületéhez viszonylag közeli Fogadalmi templomot üvegszálas kábelekkel kötötték össze az egyetemi rendszerrel, így biztosítva a hallgatóknak a  vezeték nélküli internetelérést, hogy követni tudják az előadásokat. Mindehhez természetesen egészségügyi-szociális infrastruktúrát is hozzárendeltek, a tisztaságra és a távolságtartási szabályok betartására pedig saját biztonsági szolgálat figyel  – számol be a részletekről az ORF. 

votivkirche-wien
ÉlményNektek archív

A Votivkirche a hívek és a turisták számára továbbra is látogatható, a szentmisék rendjét sem befolyásolják az új körülmények. Márpedig a Votivkirche Bécs egyik ikonikus bazilikája, melynek egyébként magyar történelmi vonatkozása is van: itt szúrta nyakon Libényi János magyar szabólegény Ferenc József császárt 1853-ban. A Fogadalmi templomot a császár megmenekülése jegyében hálából, vélhetően a merénylet helyszínére építették.

A Bécsi Egyetem és az egyházmegye közötti megállapodás október végéig szól. Ha a próba beváltja a reményeket, később is maradhatnak a diákok a templomi padsorokban, bár az eszközeiket előre fel kell tölteniük, ugyanis ebben a speciális “tanulószobában” konnektor az nincs.