• filmfesztival-rathaus-wien
2020.08.01.

Bécsben így rendeznek idén filmfesztivált

A Bécsi Városháza előtti Rathausplatzon harmincadik éve láthatnak kulturális témában készült filmeket az érdeklődők, de így még sohasem, mint az idén.

A koronavírusjárvány miatt most elszeparált boxokban kell tartózkodni, és előzetes helyfoglalást követően lehet részt venni az egyébként ingyenes fesztiválon, amely amúgy Bécs egyik legvonzóbb nyári zenei programkínálata. Megnéztük, hogy ez így milyen.  

filmfesztival-rathaus-wien

A sötétség beállta után a filmvetítésre fenntartott részen 500 néző számára kezdődik a zenei program, amely az operától és a balettől kezdve a dzsesszig és a popzenéig terjed.

A korábbi lelátók helyett most 164 ilyen ideiglenesen kialakított, két-négyfős elszeparált box egyikében kell tartózkodni (enni és inni is lehet az asztalkáknál) és innen lehet nézni a filmeket.

filmfesztival-rathaus-wien
filmfesztival-rathaus-wien
filmfesztival-rathaus-wien

Ami a 65 napon át tartó programot illeti:

A naplemente után kezdődő vetítések között helyet kap például Mozart, Puccini, és számos Beethoven mű (a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából), de Bartókot is találunk a műsoron.

Lehár Ferenc (akinek 150. születési évfordulója van idén) a Mosoly országa című operettje, és Offenbach (halálának 140. évfordulója jegyében) az Orphée aux enfers című alkotásával szerepel.

Olyan nagy művészek is beköszönnek a vászonról, akik nemrégiben hunytak el, például Jessye Norman és Mirella Freni operaénekesek, Franco Zeffirelli rendező, Krzysztof Penderecki kortárs zeneszerző, vagy Aretha Franklin dzsessz-legenda. Hét estén a Bécsi Állami Operaház produkciói láthatók.

A popzene rajongóinak is lesz mit nézni, legendás koncertek kerülnek a vászonra, olyan csillagokkal, mint Avicii, Grönemeyer, és a Take That.

Természetesen bőséges a gasztronómiai kínálat, ezt is érdemes kipróbálni.

A fesztivál szeptember 6-ig tart, ingyenes, a programba itt lehet belenézni.