• Kismarton

    kismarton-eisenstadt
2020.04.14.

Burgenlandban is lazítanak kicsit a járványügyi intézkedéseken

Biztató, hogy mától kicsit lazít a koronavírus miatt meghozott korábbi szigorú járványügyi szabályokon Ausztria, így Burgenlandban is megpróbálkoznak néhány intézkedés enyhítésével.

Négy hetet követően mától az osztrákoknál, további szigorú szabályok mellett, de kinyithatnak a 400 nm alatti üzletek, a barkácsáruházak, autómosók és szerelőműhelyek, sőt még a zálogházak is, és ha minden jól alakul, akkor majd május 1-től a fodrászatok és minden más bevásárlóközpont.

Mondhatjuk, éppen ideje volt, mert már hetekkel ezelőtt is csak a szarvasok jártak bevásárolni a burgenlandi fashion-üzletekbe, Parndorfba. Az április 7-én készült kép tanúsága szerint éppen benéznek egy bolt ablakán, de az üzletet, sőt az egész bevásárlóvároskát zárva találták.

Komolyra fordítva a szót:

Április 14-től a tömegközlekedés is élénkül, és gyakrabbak lesznek a vonatjáratok. Bécsben, ahol a szigorú korlátozások óta 80 százalékkal esett vissza a tömegközlekedést használók száma, ettől a naptól kicsit sűrűbben járnak majd a metrók, a buszok és a villamosok.

Mindenhol, azaz mindenhol, és ebben a boltok és minden tömegközlekedési eszköz is bele értendő – kötelező a maszk viselése, bár azt nem írják elő, hogy ez milyen legyen, lehet akár házilag készített is lehet. Bécsben például a sofőrök maszkját a Wiener Linien egyenruháit varró cég készíti.

Legkorábban május közepétől nyithatnak a vendéglátóhelyek és a hotelek, de erről április végén döntenek.

Kismartonban

április 14-től újra elindítják a városi busz néhány járatát (egy ilyen látható archív képünkön), lesz pénteki piac, megnyitják az Esterházy-kastély parkját is. Feloldották a Fertő tavi létesítményekhez való kijárás tilalmát is.

Mindettől függetlenül az ügyben minden hivatalos megszólaló elmondja, hogy amennyiben súlyosbodik a helyzet, újra visszaállítják a húsvét előtti korlátozásokat.

Mindezen kedvező hírek ellenére a turistáskodással Burgenland felé, a kastély- és múzeumlátogatással, kerékpározással, hajózással, strandolással, és a határátjárás korábbi kényelmének visszaállásával egyelőre még várni kell.

Írásunkat az ORF híradásaiból állítottuk össze.