2021.07.05.

Centenáriumi bélyeget kapott Sopron

Sopron – a leghűségesebb város néven bélyegkibocsátással köszöntötte Sopron városát és az 1921-es soproni népszavazás centenáriumát a Magyar Posta.

eshop.posta.hu

Az alkalmi blokk bélyegképének főmotívuma Sopron legfőbb jelképe, a Tűztorony épülete, az 1921. évi népszavazásnak emléket állító Hűségkapuval, melynek részlete a blokk keretrajzán szereplő szoborcsoport. A sorszámozott alkalmi bélyeg-blokk Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 50.000 példányban.  

Háttérinformációk a bélyeghez:

A velencei egyezmény értelmében 1921. december 14-16. között Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntött területi hovatartozásáról, arról, hogy összesen 257 km² terület és annak lakossága Ausztria helyett Magyarországhoz tartozzon. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak elfogadtak.

1922-ben Magyarország nemzetgyűlése elhatározta, hogy a népszavazás emlékének megörökítésére Sopronban a történelmi esemény jelentőségéhez méltó emlékművet állít. 1928-ban a soproni Tűztorony kapuját díszes kerettel látták el, mely a Hűségkapu nevet kapta. A barokkos díszű keretet Hikisch Rezső tervezte. A felette elhelyezett szoborcsoportot (Hungaria maga köré gyűjti a város hűséges lakóit) Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész alkotta. A kompozíció közepén a Magyarországot szimbolizáló Hungaria istenasszony látható, fején a Szent Koronát viseli. Jobb oldalán a város kisebbik címere (sas nélkül), bal felén a Kossuth-címer jelenik meg. Hungaria magyar és német anyanyelvű polgárok hódolatát fogadja, magához gyűjti Sopron hűséges lakóit.

(Forrás: tuztorony.sopron.hu)

Az újdonság 2021. július 5-én került forgalomba és megvásárolható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is, ezer forintos névértéki áron.