• Fertő tó

    breitenbrunn-elmenynektek.hu

2020.05.20.

Fertő tó: történelmi mélységben a vízszint

Nem csak a koronavírus, még az alacsony Fertő tavi vízszint is betehet az idei turisztikai szezonnak a tónál, bár ez ebben az évben az osztrák, burgenlandi  turizmust érinti csak, miután a magyar oldalon fekvő egyetlen tavi létesítmény, a fertőrákosi öböl strandja építkezés okán zárva van.

Az idei csapadékhiányos, száraz évszak miatt a Fertő vizéből az általában jellemző tavaszi állapotokhoz képest most legalább harminc centiméternyi víz hiányzik, és ez akkora probléma, hogy a vitorlásoknak már most, a szezon elején gondjaik vannak – számol be a helyzetről az osztrák sajtó. Az ORF azt is írja, hogy vannak olyan partszakaszok, ahol annyira sekély a víz, hogy a hajók már ki sem tudnak vitorlázni a tóra.

A Fertő tavon általában a tavaszi időszakban a vízszint nem szokott gondot okozni, májusban különösen nem, a nyári forró időszakban azonban már igen. Ezért az idei nyárra majdnem biztosan várható, hogy a tó vize még tovább fog apadni.

A lap közöl egy grafikont is, mely a tó vízszintjének alakulását mutatja és összeveti a hosszú távú időszakot (fekete görbe) a jelenlegi (piros görbe) helyzettel.

Ebből azt állapítja meg, hogy

a tóban ebben az időszakban soha nem volt olyan kevés víz, mint jelenleg.

Egyébként Ausztriában hivatalos méréseket 1965 óta végeznek és a grafikonból tényleg jól látható, hogy kiugróan alacsony vízszintet mérték most májusban. (Valószínűleg ezért is említi az időszakot történelmi mélypontként a cikk.)

Az alacsony vízszint a Fertő tóban történelmi távlatokból nézve egyáltalán nem újdonság, a tó évszázadok óta szeszélyes, hol megárad, hol kiapad. Közismert, hogy 1867 nyarán teljesen ki is száradt.

A jelenlegi állapot természetesen nem csak a turizmusra, a hajóforgalomra van hatással, hanem a tóra, mint természetvédelmi védettség alatt álló élőhelyre, egyben bioszféra rezervátumra.

A Fertő tó osztrák része egyébként Ausztria legnagyobb tava, egy időben a bécsiek tengere nevet is megkapta, miután partjára az osztrák fővárosból tömegek jártak és járnak le ma is hétvégékre vagy vakációzni. A kedvező körülmények, a napsütéses órák száma és a széljárás miatt az egész tópart egy modern vízisport-paradicsom, miután odaát számos tóparti településnek van saját partszakasza, strandokkal, kikötővel, élményfürdőkkel és sportkomplexumokkal. (Itt megnézhet egy strandot.)

Nálunk a nádasövezet miatt kicsit más a helyzet, mint fent jeleztük, csupán egyetlen „kijárás” van a tóra a fertőrákosi öbölben, ahol strand, kikötő, és szállodafejlesztések indultak, melyek egyelőre még nem nőttek ki a földből. Ezen túl van még „egy járható út” a tóra Balfnál, a Csárdakapu, ahol szintén fejlesztenek, de itt nem nyílik a nagyközönség számára használatos strand.