2019.04.18.

Gigantikus méretű művészi installáció került a Bécsi Városházára

Ausztria legnagyobb művészi installációja látható októberig a Bécsi Városházán. Felújítás miatt felállványozták az épület középső tornyát, amire az előírások szerint védőhálót kell szerelni.

Bécs városvezetése úgy döntött, hogy kihasználja az alkalmat, és hirdetések helyett inkább művészi jelkép mögé rejti az állványzatot. Ez most Ausztria legnagyobb, 1.500 négyzetméteres művészeti installációja. A látványos alkotás Ashley Hans Scheirl és Jakob Lena Knebl munkája, azt hirdeti, hogy Bécs a világra nyitott, elfogadó város. 

A gigantikus képen két vörös nőalak látható, akik alkotóik ironikus önarcképei. Egyaránt hirdetik az azonos neműek közti szerelmet, felszólalnak a társadalom által a nőkre kényszerített torz testkép ellen és a női választójog mellett. Az installáció célja, hogy a Europride Vienna és a Vörös Bécs 100 éves évfordulója alkalmából a világra nyitott városként mutassa be Bécset.

A hetven méter magas, 1.500 négyzetméteres, extra könnyű, perforált műanyagra nyomtatott képet négy munkás három napon át rögzítette a Bécsi Városháza tornya előtt lévő állványzatra. A műalkotás a felújítási munkák végéig, egészen októberig lesz látható.

Mindezt innen tudjuk: Eurocomm-PR – Bécs Város Külképviseleti Irodája

Ashley Hans Scheirl és Jakob Lena Knebl alkotása a Bécsi Városházán © Stadt Wien PID / Bernato

Ausztriában beindult a vakcinaturizmus

Sopronba fogászati ellátás céljából érkeztek külföldiek, főképp osztrákok. Aztán jött a világjárvány és az orvosi turizmus megszűnt. Most azonban épp a Covid ad újabb löketet az egészségügyi célból történő utazásoknak, alakul egy új műfaj: a vakcinaturizmus. Ausztriában már indul is.

Instagram