• sopron-varkerulet

2020.09.30. / Hírösszefoglaló

Hiányzik az osztrák vendég Sopronból, az állam nyert a fraknói kincsekért folyó perben

Gondban vannak a soproni és burgenlandi vendéglátóhelyek, miközben a vírus első hulláma után Sopronban nagyjából visszarendeződött az ingatlanpiac, legalábbis ami az árakat illeti. Hatalmas görög-ortodox kolostor épül Burgenlandban, kilenc milliárd forint állami forrást kap a Fertő tavi fejlesztés. 

Ezek történtek szeptemberben a Sopron-Fertő régióban és Burgenlandban.    

Navracsics Tibor lett az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési zóna újonnan kinevezett biztosa. A kormány szeptember elején állított biztosokat az ország területét lefedő négy, most létrehozott gazdaságfejlesztési zóna élére. Az elsősorban koordináló szerepet vállaló biztos szerint a gasztronómia, a kultúra, a kreatív ipar és a turizmus terén vannak kiaknázatlan lehetőségek. Interjú vele itt:  (sopronpress.hu)

Vírus & gazdaság

A soproni vállalkozók a forgalom visszaesésére panaszkodnak, mivel a korlátozó intézkedések és a vírus új hulláma miatt nem jönnek a külföldi vendégek. A városvezetés egy német nyelvű kampányvideóval (képünkön) hirdeti, hogy az osztrák állampolgárok szabadon jöhetnek a városba és a megszokott módon vehetik igénybe a szolgáltatásokat, amennyiben az itt-tartózkodásuk nem haladja meg a 24 órát. (kisalfold.hu)

Szeptember 28-tól kötelező minden bécsi étteremben, kávézóban, lokálban megadni az elérhetőségét minden vendégnek, hogy egy esetleges fertőzés esetén azokat átadhassák az egészségügyi hatóságoknak. Ezt az intézkedést Burgenlandban egyelőre nem tervezik bevezetni, ám ott is nehéz lesz az őszi és a téli szezon a vendéglátóipar számára. Mivel a rendezvény legfeljebb tíz emberre korlátozódik bent, az esküvőket és a családi ünnepeket törlik és sok karácsonyi partit is lemondanak. (orf.magyarok.at)

Debrecen után Sopron vezeti a vidéki ingatlanpiaci árlistát az Otthon Centrum legfrissebb felmérése szerint, amelyben a cég elemzői a fővároson kívüli települések téglalakásainak és családi házainak árait hasonlították össze. A listán Sopron a második, 420 ezer forintos négyzetméterárral. (hellovidek.hu)

Turizmus

Jelentős fejlesztések zárultak le Sopron egyik legnagyobb szállodájában, a Hotel Sopronban. A GYSEV Zrt.-hez tartozó szállodában -egyebek mellett-  új konferenciatermet, kültéri medencét, játszóteret, egy új lakosztályt alakítottak ki. (cyberpress.hu)

Kilenc milliárd forint forrást kap a Fertő-tó és környéke fejlesztése idén és jövőre. 

Megjelent a turisztikai térségekről szóló kormányrendeletet, amely a turisztikai marketing szempontjából jól beazonosítható területeket a települések nevesítésével határozza meg. A korábbi szemléletet a marketing és az értékesítési fókusz váltja fel az MTÜ-nél. A soproni a Sopron-Fertő turisztikai térség elnevezést kapta. (turizmus.com) Képünk is innen. A régióból kikerült Bükfürdő.

Kultúra

A magyar állam nyerte a híres fraknói kincsekért folyó per első felvonását, miután a Budapesti Törvényszék ítéletében a örökségért harcoló Esterházy Alapítvány ellen döntött. Az egykori Esterházy hitbizomány jogutódja 2016-ban terjesztett elő kérelmet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy a Fraknó várából a Tanácsköztársaság alatt elhurcolt műkincsek közül az alapítvány részére adjanak ki műtárgyakat. A műkincseket az alapítvány is Magyarországon hagyná, bemutathatóvá és kutathatóvá téve. (hu. euronews)

A vasfüggöny leomlásának időszakát követi végig Szalay Péter Nincs parancs! című valóságfilmje, amely a napokban került a mozikba. A filmben a Páneurópai Pikniken szolgálatot teljesítő soproni határőrtiszt, Bella Árpád is szerepel.

Már a facebookon is megtalálható a SOPRONI SZEMLE, az ország második legrégebbi évnegyedes helytörténeti folyóirata. A korábbi lapszámok egy év csúszással elérhetőek a http://soproniszemle.hu oldalon és az Arcanum adatbázisában. (sopronimuzeum.hu)

Szobrot kapott Széchenyi Ödön, a “Tűzpasa” Nagycenken. Széchenyi István kisebbik fiának köszönhető a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség megalapítása az 1870-es évek elején. A mellszobor a nagycenki Vámház téren áll. (sopronmedia.hu)

Megnyílt a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás, melyen megtekinthető a Horváth Eszter soproni születésű természetfotós díjnyertes képe. 

Minden idők legmagasabb havi látogatottságát érték el a fertőrákosi barlangszínházban ahol több, mint 7000 fő járta be egy hónap alatt ezt a különleges helyszínt. A járványügyi feloldások után kilencvennyolc százalék feletti volt az előadások látogatottsága is. (sopronmedia.hu)

fertorakosi-barlangszinhaz

Ritka parkrózsákat mutattak be a fertődi kastély Cziráki Margit rózsakertjében, ahol az év ezen időszakában a közel 300 fajta parkrózsa nyújt egyedülálló látványt. A legritkábbakat a Kulturális Örökség Napjai keretében mutatták meg. (kisalfold.hu)

Görög-ortodox kolostor alapköveit tették le a burgenlandi Mosonszentandráson (St. Andrä am Zicksee). Az egyház adományokkal finanszírozza az építkezést, amibe hét millió eurót fektetnek be. (orf.magyarok.hu)

Digitalizálják Habsburg Ottó hagyatékát. A 2011-ben elhunyt utolsó magyar trónörökös hagyatékának kezelésére három évvel ezelőtt Magyarországon jött létre egy alapítvány, most céljuk oly módon digitalizálni a névadó írásos és tárgyi hagyatékát, hogy az később hozzáférhetővé váljon akár kutatási céllal is. (orf.magyarok.at)

Soproni Egyetem

botanikus-kert-sopron

A Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanára lett dr. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. (cyberpress.hu)

Megjelent a Selmeci-Soproni Diákélet című könyv, melyben Dr. ifj. Sarkady Sándor 140 oldalon több mint 600 illusztráció segítségével mutatja be 120 esztendő selmeci-soproni diákéletét, rajzolt baleklapok, képeslapok és fotók segítségével. (uni.sopron.hu)

Öregdiákok szövetsége alakult a Soproni Egyetem közgáz karán. A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar 20 éves fennállásának megünneplésére az öregdiákok alumni klubot hoztak létre egymás, és a kar támogatására. (lkk.uni.sopron)

Természet

sopron-loverek-parkerdo-szivszanatorum

Az ősz beköszöntével elkezdődött a szarvasbőgés a Sopron környéki erdőkben is.  A közkedvelt kirándulóhelyein is hallható az agancsosok párzási éneke, ezért óvatosan kell az utakon közlekedni, hogy a figyelmetlen állatokban és az autóban se essen kár. (kisalfold.hu)

A gyümölcsök nagy részét elvitte a fagy Burgenlandban, majd májusig nagy szárazság volt, ami további károkat okozott. Burgenlandban 1100 gyümölcstermő terület van, aminek a nagy részén almát termesztenek. A most megkezdett alma szedési időszakban elsőként a gála alma érik, majd ezt követően jön a sorba a többi között a jonagold és a golden is. (orf.at)

Közlekedés

agfalva-schattendorf

A MÁV és a GYSEV október elsejével tíz vasútvonalon állítja vissza a koronavírus előtti eredeti menetrendet, a pótlóbuszok helyett ismét vonatok szállítják majd az utasokat, és újraindulnak a pótlás nélkül leállított járatok is. A GYSEV a Csorna–Hegyeshalom vonalszakaszokon tér vissza a korábbi menetrendi kínálathoz. A menetrendeket a MÁV (www.mavcsoport.hu) és a GYSEV (www.gysev.hu) honlapján teszik közzé. (sopronmédia.hu)

Szeptember 21-én újranyitott a Sopron közeli Ágfalva – Schattendorf (Somfalva) kishatárátkelő (képünkön), de figyelem: az átlépési pontot jelenleg csak 08:00-10:00 és 14:00-16:00 óra között lehet igénybe venni. (cyberpress.hu)

Folyamatosan újítják a Fertő part útszakaszait: elkészült a Sopron-Balf közötti, és már átadták a Fertőboz és Hidegség közötti útszakaszt, és hamarosan kezdődik a Fertőhomok-Hidegség közötti szakasz felújítása is. (kisalfold.hu)

Aszfalt felületet kapott a burgenlandi Féltoronyt (Halbturn) a magyar Várbaloggal összekötő földút. Ez nem csak a naponta ingázó munkavállalóknak, hanem a turizmusnak is segítség. (orf.at)

Sport

A Sopron Basket pályázhat a női kosárlabda Euroliga átszervezett idényében az egyik csoport küzdelmeinek a megrendezésére. A koronavírus-járvány miatt csak november végén, új csoportbeosztással rajtol el a 2020/21-es idény. (origo.hu)