• szent-mihaly-templom-sopron

2020.10.13. / Hírösszefoglaló

Arany októbere van a Sopron régiónak

Bár a koronavírus maradt, kétségkívül arany októbere volt Sopronnak, sőt, az egész régiónak. Pompás épületek újultak meg milliárdos gigaberuházásoknak köszönhetően a városban, de nincs megállás, hasonló volumenben kezdődnek újak a Fertő tájon. Mindennek tetejébe még a bor is jónak ígérkezik, és a szeniorok is készülhetnek a tavaszra, mert jövőre már könnyedén kerékpározhatnak a nemzeti parkokban.

Lássuk, mi minden történt a Sopron-Fertő régióban és Burgenlandban október első két hetében.

Vírus & Gazdaság

Országosan a legmagasabb, kiugró mértékű növekedést mutatott az álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében 2020. március-július között – állítja egy, a koronavírus-járvány munkaerőpiaci hatásait vizsgálószámvevőszéki elemzés. (penzugyiszemle.hu)

56 osztrák mozdony áll működésbe Magyarországon. Megkapta a magyarországi üzembehelyezési engedélyt az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) 56 Siemens Vector villamos mozdonya. Ezekkel együtt már több mint 200 ilyen típus közlekedhet a magyarországi vonalhálózaton. (orf.at)

Bécsben biciklis és e-robogós futárok szállítják házhoz a gargalizálós koronavírus-teszteket. A lehető legtöbb teszt elvégzése érdekében a cég jelenleg 200 új munkatársat is keres, cserébe felszerelést, rugalmas munkaidőt és havi nettó 1700-1800 Eurót kínál, ami körülbelül 600-640.000 forintnak felel meg. (eurocommpr.)

Bor & Kékfrankos

soproni-borvidek

Szép lesz az idei termés a Soproni Borvidéken. Annak ellenére, hogy az időjárás nem volt teljesen optimális a szőlőben, nagy panaszra nincs ok. A nyári szárazság idején nem nagyon fejlődött a szőlő, amit a hirtelen lezúduló nagy esők követtek; a jég viszont ezúttal elkerülte Sopront, noha Kőszegen és Vaskeresztesen komoly károkat okozott. (vincemagazin)

Megkezdődőtt a Kékfrankos szőlő szürete is a borvidéken. A kellemes zamatú, savakban gazdag bor elsősorban az idősebb korosztály körében népszerű. Úgy tűnik, az idei évjárat minőségére és mennyiségére a kékfrankos esetében sem lesz panasz. (sopronmedia.hu)

Gigaberuházások

ferto-to-strand-vizitelep

Elkezdődhet a Fertő-tavi vízitelep felújítása Fertőrákosnál – több mint 9 milliárd forintos építési beruházással. A munkálatok a tervek szerint két év alatt, két ütemben, összesen 412.182 négyzetméternyi területen zajlanak majd. A közbeszerzés nyertese a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Hetvenhárom civil szervezet kéri a magyar kormányt és az illetékes szerveket, hogy garantálják: Magyarország nagy tavai, közöttük a Fertő tó (a Balaton, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó) ne essenek áldozatul állami és magánberuházásoknak. (Telex24.hu)

Hatalmas hulladékválogató üzemet adtak át a burgenlandi Wulkaprodersdorfban (Vulkapordány). A mintegy 13 millió eurós üzem nem csak Ausztria, hanem Európa legmodernebb hulladékfeldolgozójának számít, ahol mesterséges intelligenciával rendelkező válogató robotok is dolgoznak. (bvz.at)

szent-mihaly-templom-sopron

Elkészült és újraszentelték a csaknem 3 milliárd forintból a Swietelsky Magyarország Kft. által restaurált, több mint hétszázéves Szent Mihály-templomot Sopronban. (Képünkön). A város védőszentje nevét viselő templom újraszentelése alkalmából Veres András győri megyés püspök elhelyezte az oltárban boldog Apor Vilmos és boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök ruha- és csontereklyéjét.  (csodalatosmagyarorszag.hu)

A turisztikai szempontból is fontos templom most még nem látogatható.

Elkészült, átadták és megnyílt a felújított Lenck-villa Sopronban. A 19. századi villa teljes épülete és parkja mintegy 2 milliárd forintos beruházásból újult meg. Az impozáns Deák téri villaépület – az eltelt 100 évhez hasonlóan – továbbra is múzeum lesz a jövőben.

Elkezdődik a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése. A munkálatokat a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezheti, nettó 2 milliárd 189 millió forintért, melyet az Innovációs Operatív Program (GINOP) finanszíroz. (turizmusonline)

Lényegesen kisebb költségvetéssel, de megújul a soproni mini Vármegye Makettpark is, melyben az 1900-as évekbeli Sopron vármegye legismertebb látnivalóinak kicsinyített másait láthatjuk. A makettpark egy vállalkozás kezében van, ingyen lesz látogatható a jövőben. (kisalfold.hu)

Kultúra

fabricius-haz-sopron

Őszi üzemmódra váltott a fertődi Esterházy-kastély: október 1-től kedd-vasárnap: 9.00 – 17.00 között látogatható, hétfőnként zárva lesz. (eszterhaza.hu)

Felújítás miatt egy ideig nem látogatható a nagycenki Széchenyi-kastély és benne a múzeum. 

A soproni Múzeumnegyed kezdődő munkálatai miatt a soproni Fő téren álló Fabricius-ház (képünkön) kiállításai sem látogathatók. A munkálatokkal a Fő téren található három műemlékvédelmi épület összekapcsolásával egy új látogató élményt hoznak létre.(sopronimuzeum.hu)

Megjelent a Soproni Múzeum igazgatója, Dr. Tóth Imre új kötete: „Két Anschluss között – Nyugat-Magyarország és Burgenland Wilsontól Hitlerig” címmel. A könyv számos ponton újszerű, eredeti megközelítésben dolgozta fel a trianoni békeszerződés okait és körülményeit. (sopronitema.hu)

Kirobbanó sikerrel nyitotta az évadot a Soproni Petőfi Színház – Presser Gábor és Sztevanovity Dusán ikonikus darabjával nyitotta szezonját a soproni társulat: a Padlás című előadás legendás slágerei élőben, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjainak a közreműködésével hangzottak el. (sopronmedia.hu)

A Városszalónaki (Stadtschlaining) vár mellett az egykori zsinagóga is a 100 éves Burgenland ünnepi rendezvényeinek helyszíne lesz jövőre, ezért új helyre költöztetik a jelenleg ott működő Béke-könyvtárat. A zsinagógát 1987-ben renoválták és azóta az Osztrák Béke- és Konfliktusmegoldás Egyetemének könyvtáraként funkcionált. A Béke-könyvtár Európa ilyen jellegű legnagyobb intézménye. (orf.at)

A bécsi Szent István Dómban 25 év némaság után október 4-én újra megszólalt a “Riesenorgel“. Ausztria legnagyobb orgonáját 3 év alatt építették újjá, részben a régi sípok felhasználásával. Október 4-én szentmisével és koncertekkel keltették újra életre a hangszert. (orf.at)

Turizmus & Természet

orseg-e-bike

Új elektromos kerékpárokat kapott a Fertő-Hanság és az Őrségi Nemzeti Park. (Képünkön az őrségi kerékpárok.) Ezekkel együtt tud majd biciklizni a 20 éves a 80 évessel, és így leküzdhető túrákat tudnak tenni a Fertő tájon és az Őrségben azok is, akik egyébként ódzkodnának a kerékpározástól. A nemzeti parkok mostantól rövidebb-hosszabb vezetett túrákat indítanak a korábban kialakított túraútvonalaikon. (turistamagazin)

Komoly kerékpáros-turisztikai fejlesztések zajlanak Ausztria-Magyarország határtérségében. A túraútvonalakhoz szakképzett segítő, professzionális, nemzetközi licenccel rendelkező túravezetőket képeztek ki, akik egyéni kerekezőknek, kerékpáros csoportoknak, sőt, speciális igényű, fogyatékkal élőknek is vezetnek túrát. A VELOREGIO útvonalak és a hozzárendelt szolgáltatások (például szállás) csatlakoznak az osztrák túrakörökhöz és a térséget átszelő Eurovelo 13-14-es jelű kerékpárutakhoz.  (orf.at)

Oktatás & Egyetem

botanikus-kert-sopron

ÁSZ-vizsgálat indul a Soproni Egyetemen – Időszakonként a soproni campus gazdálkodását is átvilágítja az Állami számvevőszék. Az ÁSZ jóváhagyott ellenőrzési programja alapján megkezdődött a felkészülés a Soproni Egyetem 2017-2019. évekre vonatkozó vagyongazdálkodásának ellenőrzésére. (aszhirportal.hu)

Műszeres élőfa vizsgálati bemutatót tartottak a Soproni Egyetem szakemberei a Botanikus kertben. A módszer olyan kérdésekre segít választ találni, mint pl. hogyan láthatunk bele a fa törzsébe anélkül, hogy kivágnánk azt? A városi fák jelenléte esztétikai, életminőséget javító kérdés, de a biztonság mindent felülíró szempont, ezért nagy felelősség eldönteni, hogy egy fa mikor válik veszélyessé. (cyberpress.hu)

Sport

Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán két, egyáltalán nem sima játszmában nyerte a Roland Garros női páros döntőt október 11-én, vasárnap. A teniszezőnő Sopron díszpolgára. (24.hu)

Országosan is egyedülállóan magas színvonalú íjászpályát alakított ki az Alpokalja Íjász Sportegyesület a Sopron közeli Jánostelepen. Az egyesület tagjai között több nemzetközi és országos sikerekkel büszkélkedő íjászversenyző is van. (sopronmedia)