2020.11.05. – Hírösszefoglaló

Még idén eléri Sopront a sztráda, Burgenlandban nőtt a munkanélküliség

A soproniak hamarosan pezsgőt bonthatnak: év végére eléri a várost az M85-ös autóút, miközben újabb szigorítások jöttek a koronavírus miatt, Bécsben pedig sokkoló terrortámadás történt. Már novemberben sem gondolkodhatunk turistáskodáson, miután gyakorlatilag minden bezárt. Ausztriában mindez megtörtént már korábban, bezártak a sípályák, a múzeumok és a vendéglátóhelyek, és nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk, ez egy darabig még így is marad.

Mindezek ellenére október második felében is történt egy sor jó dolog. Hírösszefoglalónkat olvassák.

Közlekedés

Közel jár a befejezéshez a Sopron gyorsforgalmi kapcsolatát megteremtő útépítés. Elkezdődött a Sopron melleti Fertőrákos és az osztrák határ közötti szakasz építése, ahol nemrég indították el az alagútfejtési munkákat. (magyarepitok)

A beruházás Győr-Moson-Sopron megye nyugati részét fogja bekötni a magyar gyorsforgalmi úthálózatba:

Fotó: Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Igen, lesz alagút is, pontosabban egy 780 méteres alagútpár, amely Fertőrákos és az osztrák határ között jön létre, ez már az M85-ös legnyugatibb szakasza. Ez lesz a Sopront elkerülő út is egyben, de erre 2024-ig még várni kell. (magyarepitok)

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Ugyancsak jó hír, hogy szép nagy parkolóházat építenek Sopron (majdnem) belvárosában, az Árpád utcában. A parkolóházban 235 autó kap majd helyet, a kivitelezés nettó 2,5 milliárd forintba kerül és 2021. szeptemberére tervezik befejezni. (cyberpress)

Burgenland  – Gazdaság

Mintegy 20 százalékkal magasabb a munkanélküliek száma Burgenlandban a tavaly októberben mért adatokhoz képest. A számos kormányzati és tartományi segítség ellenére attól tartanak, hogy a munkanélküliség tovább nő.(orf.at)

Felmérték: Ausztriában az átlagos lakásméret 100 négyzetméter körüli, de a tartományokban jelentősek a különbségek. Burgenland ebben a kérdésben nagyon jól áll, az átlagos lakásméret ott ugyanis 124 nm, miközben Bécsben ez 100. A felmérésre a járvány miatt került sor, nem mindegy, hogy az emberek mekkora lakóterekbe szorulnak be. orf.at

A Kismartoni/Eisenstadti Egyházmegye 27 kis lakást épített burgenlandi hallgatók, gyakornoknak és ingázók számára Bécsben. Az apartmanokhoz az egyházmegye havi bérleti támogatást nyújt. orf.at

Sikerek & Díjak

A Nemzet Művészének választották Soproni József, soproni születésű Kossuth-díjas zeneszerzőt, a Zeneakadémia egykori rektorát. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. (fidelio)

Fotó: Felvégi Andrea / Editio Musica Budapest

A 1 CSEPP PÁLINKA az Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyen 2020-ban is “Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje” lett. A pálinkát a hegykői egykori Masinaházból kialakított pálinkafőzdében készítik.

Kihirdették az idei, ausztriai Prestige Awards díjakat, amelyben az országok legjobb vállalkozásait díjazták. Az egyik ilyen nyertes üzlet a Wiener Christmas Salon Bécs belvárosában. Ezt az osztrák főváros szívében üzemelteti négy éve Gosztola Anita, aki a Vas megyei Celldömölkön született. A szalon már számos díjat elnyert fennállása óta, a mostanival az osztrák karácsonyi hagyományok bemutatását, az innovációt, és a magas minőségű szakértelmet ismerték el. (orf.at)

Magyar siker született az Év legviccesebb természetfotója, Comedy Wildlife Photography Awards versenyén: Kránitz Roland, ágfalvi természetfotós az „O Sole Mio” című képével elnyerte a közönség díjat.

Turizmus

Felére csökkent a vendégek száma a korábbi évekhez képest a soproni szállodákban az őszi szünetben. A téli időszakban telt házra számítanak, de a járványhelyzet miatt a foglalások száma változó. Az idei szezonban a csoportos foglalások is jelentősen visszaestek. (sopronmedia)

Burgenlandban, a Fertő-tó környéki turisztikai egyesületek nyáron rekordszámú látogatószámról számoltak be, és a téli szezonban is folyamatosan jó foglalási helyzetben reménykedtek. A jó eredményeket a welnes valamint a túrák hozták. (kurier.at)

Az utazás szabadságát szeretnék visszaadni a bécsi reptéren. A turisták és az üzleti utazók életét könnyítené meg az a gyorsteszt, amely a gépre szállás előtt szűrné meg az utazókat. A gyorsteszt negatív eredménye után szállhatnának fel a gépre az utazók, a módszer tesztelése már zajlik. (vienna.at)

Kultúra

A soproni Hangár Music Garden lett az Év helyszíne – A Hangszeresek Országos Szövetsége 2009 óta ismeri el az élőzene népszerűsítésében élen járók teljesítményét. A húsz évvel ezelőtt indult Hangárban szinte mindenki megfordult már a magyar könnyűzene élmezőnyéből. (magyarnemzet.hu)

Fotó: Hangár Musik Garden / Facebook

Világsztárok, magyar zenei csillagok lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban 2021-ben. Érkezik David Sanborn, Stanley Clarke, Presser Gábor, Charlie, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Bogányi Gergely. Látható a Bánk bán, a Carmina Burana és az István, a király. A szezont május 22-én a Bagossy Brothers Company koncertje nyitja meg. (sopronmedia)

Múzeumi negyed épül Sopronban több mint 3,2 milliárd forintból. A soproni Várfalhoz kapcsolódó beruházás révén a Fő téren található Tábornokház, a Fabricius- és a Storno-ház összekapcsolásával egy múzeumi egység jön létre. (csodalatosmagyarorszag)

Kerékpáros túrák

Hét, Szombathelyről kiinduló kerékpáros körutat jelöltek ki a VELOREGIO-projekt keretében, ezek mellett további hét osztrák túra- illetve mountainbike-útvonal is elérhető a vasi megyeszékhelyről. A túrákon speciális igényű, illetve a fogyatékkal élő kerékpárosok is részt vehetnek. Szombathelyen, Vas megyében és Ausztria keleti határán harminc képzett kerékpáros túravezető segítségével lehet majd két kerékre pattanni és felfedezni a környék természeti, kulturális adottságait. A VELOREGIO-projekt során Magyarországon elsőként minősített kerékpáros-barát szálláshelyeket kínálnak a nyugati régió a túrázók, kirándulók számára, kifejezetten a biciklis turisták számára. (mozgasvilag)

Egyetem

Elhunyt dr. Koloszár József a Soproni Egyetem volt rektora, az erdőműveléstan professzora, az Erdőmérnöki Kar volt dékánja. uni-sopron

A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi-mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról. És elültették a 195. hársfát a sopronpusztai Akadémai Emlékerdőben, az emlékerdő létesítését kezdeményező, 2019-ben elhunyt Solymos Rezső akadémikus emlékére.  (uni-sopron)

Címlapfotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu