• Igaz, hogy előbb térnek vissza a gólyák?

    Burgenland – Fertő-tó

2019.03.23.

Nagyon valószínű. Legalábbis a Helsinki Egyetem kutatói azt állítják, hogy a klímaváltozás miatt jóval előbb érkeznek a költözőmadarak.

Az mindenesetre tény, hogy idén már február közepén láttak gólyát Burgenlandban, a Fertő-Hanság Nemzeti Park pedig március 15-én jelezte közösségi oldalán az első gólya érkeztét idén.

A kutatók szerint minél korábban kezdődik a tavasz, annál hamarabb kezdődik a vándorlás is. A növekvő hőmérséklettel együtt ugyanis a vándorlási időtartam is megnövekedett, így a madarak a tavaszi költözésüket az 1950-es évek óta mostanra átlagosan egy héttel hozták előbbre. A tudósok az Ecological Indicators című szaklapban publikált tanulmányuk elkészítéséhez 21 észak-európai és kanadai madármegfigyelő állomás 195 faj hosszú távon gyűjtött adatait elemezték, ezt tette közzé az MTI.

Gólyát ezen a vidéken bőven látni, a leghíresebb település a Fertő-partján Rust (Ruszt) városka, melyet a gólyák városának is hívnak, mivel szinte minden házának kéményén fészkel egy gólyapár. Tény, hogy a városka hangos a gólyák kelepelésétől. A ruszti gólyákat egyébként a helyi gólyavédő egyesület bekamerázta, így élőben is figyelemmel lehet kísérni életüket a fészkükben.  

burgenland-rust-golya

De elengedhetetlenül az utcaképhez tartozik a házak kéményén fészkelő gólyapár a Fertő-part másik nevezetes településén, Mörbischen (Fertőmeggyes) is.

mörbisch-am-see

A gólyafészek egyébként kényes kérdés. Az EON, együttműködve a nemzeti parkokkal, idén egy madárvédelmi akció keretében speciális kereszttartókat helyez el a villanyoszlopok tetején lévő fészkek védelmére. A több, mint négyezer madárvédelmi eszközből jut a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, főképp a Szigetközbe is. A balfi gólya úgy tűnik, biztonságban van.

balf-golya
balf-golya