2021.06.15.

Kerékpárosoknak, városlátogatóknak, túrázóknak:

Így tudunk turistáskodni most Ausztriában

Sokan tervezik, hogy nekiindulnak a Fertő-tó kerékpáros nagykörnek, a közép- és délburgenlandi kerékpárutaknak, tervbe vették Fraknó vára, a kismartoni kastély, a Family Park meglátogatását, bécsi múzeum látogatást, vagy hegyi túrát, például a Hohe Wandra.

A turisztikai célú beutazás Ausztriába mostanra sokak számára lehetséges, ráadásul június 10-től enyhébb szabályok élnek a szomszédos országban. Akár határon átnyúló kerékpározásra, strandolásra vagy hegyi túrára indulunk, így tudunk belépni Ausztriába és ezeket a szabályokat kell betartanunk.

Schönbrunn, Bécs

A jelenlegi állapotot teljesen felülírja majd az egész EU-ra kiterjedő, várhatóan július elsején életbe lépő digitális igazolvány, azonban addig is:

Az Ausztriába való belépéshez jelenleg szükség van érvényes védőoltás igazolására, vagy negatív koronavírus-tesztre, vagy gyógyulási igazolásra – ez az úgynevezett 3G-szabály.

A magyar védettségi igazolványt azonban nem fogadják el!

Az Osztrák Egészségügyi Minisztérium honlapjáról letölthető az a formanyomtatvány (angol vagy német nyelvű), melyet még Magyarországon szükséges orvossal kitöltetni.

Ezt vigyük magunkkal.

Könnyebbség, hogy június 10-től már nem kell előzetes regisztráció (Pre-Travel-Clearance/Utazás előtti engedély) az országba való belépéshez.

Ha nincsen semmilyen hivatalos igazolásunk, akkor 24 órán belül PCR- vagy antigénvizsgálatot kell végeztetni Ausztriában. A határátlépéshez elfogadott koronavírus-tesztek a beutazást követően, 24 órán belül pótolhatóak, de ehhez már előzetes regisztráció is szükséges és a teszteredményt utólag be kell mutatni a beutazás helye szerint illetékes kerületi vagy járási járványügyi szervnek – tehát ez macerás megoldás.

Az oltást igazololó dokumentummal 22 nappal az első vakcina beadása után lehetséges a beutazás Ausztriába.

A Magyarországon alkalmazott vakcinák közül egyedül a Szputnyikot nem ismeri el Ausztria, így az orosz oltóanyaggal oltottak továbbra is csak negatív teszt, vagy a védettségüket kimutató antitest-vizsgálati laboreredmény felmutatásával léphetnek be az országba.

Érdemes előre tájékozódni, mert egyes hírek szerint Ausztrián belül a szolgáltatók nagy része a Sinopharm vakcinát sem fogadja el és könnyen megeshet, hogy a határon az igazolással át lehet jutni, azonban a hotelben a kínai vakcinával oltottan már nem szállhatunk meg.

„Korona-Casco” Burgenlandban

Azok a turisták, akik szállást is foglalnak Burgenlandban jó, ha tudják: a burgenlandi turizmus szervezet egy biztosítótársasággal szövetkezve ingyenes Covid-19-biztosítást kínál azoknak, akik 2021. október 31-ig terveznek ellátogatni Burgenlandba és szállást foglalnak. A „Corona-casco” automatikusan jár és ingyenes lemondást garantál. Ez azt jelenti, hogy koronavírus fertőzés és hatóságilag elrendelt karantén esetén röviddel az utazás előtt vagy az üdülőhelyen történő megfertőződés esetén az összes költséget átvállalják. Ez a szolgáltatás minden vendég számára ingyenesen, foglaláskor automatikusan elérhető.

Strandokon, élményfürdőkben, éttermekben – más tevékenységhez hasonlóan – is szükség van az angol vagy német nyelvű oltási igazolásra, vagy egy friss negatív tesztre vagy a gyógyulást igazoló dokumentumra – azaz a fent már jelzett dokumentumra.

Az FFP2-es típusú maszkok használata a nyilvános belső terekben, például tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, üzletekben vagy a hegyi felvonókon kötelező.

Burgenlandban az FFP2 maszkok használata jelenleg három nagy forgalmú szabadtéri helyszínen kötelező: a Designer Outlet Parndorfban, Oberwart bevásárlóközpontjában és az Arena Mattersburgban. Ezen kívül Burgenlandban jelenleg nincsenek olyan regionális intézkedések, amelyek túlmutatnának az Ausztriában érvényes szabályozásokon.

A jelen pillanatban életben lévő részletes tudnivalókról a hivatalos turisztikai portálon itt lehet többet olvasni. (A fenti tájékoztató forrása is az austria.info).

A magyar konzuli tájékoztatás pedig itt érhető el.