• Bécs

    heldenplatz-becs
2019.08.09.

Így vívják a klímaháborút a bécsiek

Az osztrák főváros különféle intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Van néhány ezek közül, amit nálunk is meg lehetne valósítani. Legutóbb készítettek egy hőségtérképet, illetve klímavédelmi területeket akarnak létrehozni. Ezeken persze nagyberuházások történnek majd, például az újépítésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat.

Bécs ezeken a klímavédelmi területeken a következő években 8 ezer újépítésű önkormányzati lakást (!) húz fel. Ezekben sem olajra, sem földgázra nem lesz szükség, a globális felmelegedés mérséklésére hűtésre, fűtésre és melegvíz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak – napenergiát vagy a biomasszát. Az osztrák főváros 2020 közepéig számos ilyen területet alakít ki, ahol a jövőt a megújúló környezetbarát energiahordozók jelentik és a környezet adta adottságok kerülnek előtérbe. Ezeken a területeken ez éppúgy vonatkozik a középületekre, mint a lakóházakra.   

Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti. Az osztrák főváros főpolgármester-helyettese azt mondja: fontos, hogy ezek ne luxuskörülményeknek számítsanak, hanem általánosak és mindenki számára elérhetőek legyenek.

Bécs elkészíttette a város hőtérképét is, hogy megtudja, hol vannak a legforróbb területek, hol található a legkevesebb zöldterület, és hol él a gyermekek és idősek többsége. A kánikulai napok ugyanis őket viselik meg a legjobban.

Ebből derült ki, hogy Bécs legforróbb területein (ezek egyébként: a Favoritenben, Ottakringben, a Landstraßén és Margaretenben vannak) mintegy 47.000 gyerek és idős él. Így pontosan tudják, hogy hol kell cselekednünk. Egyrészt gyors, rövidtávú intézkedéseket tesznek, másrészt ügyelnek arra, hogy a hosszútávú projektek során fákat ültessenek, padokat állítsanak fel a pihenéshez és a beszélgetéshez, zöldterületeket létesítsenek és vízi játszótereket alakítsanak ki.

Ez mondjuk, bármelyik hazai város – főképp lakótelepi városrészének – célkitűzése is lehetne.

Forrás: Eurocomm PR. Bécs város külföldi kommunikációs irodája, Budapest.
Képünkön egy turisták számára elhelyezett ivókút látható a Heldenplatzon, 2019-ben.