2021.01.12. / Híröszefoglaló

Jót tett Sopron büdzséjének az év vége, folyamatos a torlódás a határon

Sopron számára pénzügyi szempontból nem mondhatni, hogy szomorú vége lett – az egyébként szomorú – 2020-as évnek, a város ugyanis tetemes állami támogatást kapott ajándékba, és mindemellett elindíthat egy országosan egyedülálló mintaprojektet is.

Az év végére egyértelművé vált amit eddig sejteni lehetett, elbontják a Fertő tavi cölöpházakat. Az új évben Sopron is és Burgenland is emlékévre készül. A január pedig azzal kezdődik, hogy még a Heinekken is nagyot fejleszt a soproni sörgyárban.

És akkor most lássuk a 2020-as év végi és az új év eddigi történéseit.

Köz & ügyek

1,4 milliárd forint rendkívüli támogatást kapott a kormánytól Sopron december végén. A 23 megyei jogú városból 17-nek osztottak ki jelentős pénzösszeget. A támogatás az önkormányzati feladatok ellátására jön, és annyit lehet tudni róla, hogy önkormányzati tartalékba kerül. (cyberpress.hu)

Mind egy szálig lebontják a Fertő tavi cölöpházakat. 21 cölöpház épült 1966-ban a Fertőre, 2017 júniusában ezek közül 10 leégett. A város polgármestere szerint „a jelenlegi főmóló és a nádtetős építmények sem katasztrófavédelmi, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem felelnek meg a hatályos hazai és uniós jogszabályoknak, így ezek hosszútávú fenntartása nem lehetséges” – azaz a cölöpházakat bontani fogják. A tó partjára állami pénzből négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épül, a nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli a beruházást,(24.hu)

Sopronban épül Magyarország első Rendészeti Integrált Központja a volt “48-as laktanya” területén. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt mintaprojekt lesz, ahol egymással szorosan együttműködve dolgoznak majd a rendvédelmi szervek, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az alkotmányvédelmi hivatal. Úgy tudni, ilyenre eddig az országban sehol sem volt még példa. A beruházás 480 millió forint kormányzati forrásból kezdődik meg és egy új komplexum épül.  (sopronmedia.hu)

Vírus & Gazdaság

Állandó a torlódás a magyar-osztrák határkilépőknél, a koronavírus-válság miatt megnövekedett határellenőrzés forgalmi dugókat és hosszú várakozási időket hozott az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók számára. orf

Nagyjából tízezer magyar lehet ausztriai állás nélkül és a növekvő osztrák munkanélküliség következtében egyre több magyar veszíti el kinti munkáját. A Népszavának nyilatkozó osztrák és magyarországi munkaügyi szakértők szerint várható volt, hogy a sok szigorú korlátozás és a jóval rövidebb szezon a turizmus-vendéglátásban elbocsátási hullámhoz vezet, és emiatt sok dolgozót nem hívnak vissza a téli szezonra. Az pedig, hogy a síközpontok éttermei és szállodái továbbra sem nyithattak ki, várhatóan további leépítéseket eredményezhet. (nepszava.hu)

Új koronavírus elleni vakcina készül osztrák-magyar együttműködésben, melyet az osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a debreceni egyetem fejleszt közösen. Az osztrák-magyar fejlesztés nem meglepetés, hisz a nagy nyugati cégek vakcinái mellett egyre több „alternatív“ vakcina is piacra került. A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdik meg az állatkísérleteket is. orf.at 

Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. / szajjarto.peter.official

A Heineken 540 millió forintos beruházást valósít meg Sopronban a 125 éves sörgyárban. A kormány mindehhez 270 millió forintos támogatást nyújt, amiért cserébe a holland társaság vállalja, hogy megvéd 456 munkahelyet és 85 százalékban csak hazai beszállítóktól vásárol alapanyagokat – lehetett megtudni a külügyminiszter közösségi oldaláról.

Kultúra & Turizmus

Egyre távolabb vagyunk a turisztikai célú utazás lehetőségétől, a síelésről nem is beszélve.

Január 15. péntektől megváltozik az osztrák-magyar határon a belépés rendje: regisztrálni kell. A karácsony előtt bevezetett egészségügyi szabályok továbbra is érvényesek, ám ez most súlyosbodik a kötelező regisztrációval. Az ingázókat és a korábban is mentességet élvezőket ez nem érinti. (osztrák nagykövetség)

Különleges logó készült a soproni népszavazás 100 éves centenáriumára, az idei emlékévre. A jeles alkalomból a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tervezőgrafikus hallgatói egy különleges arculatot terveztek, melyben a népszavazás mellett Sopron gazdag történelmi múltja is megjelenik. A logót viszontláthatjuk majd például pólókon, kitűzőkön és zászlókon is. (sopronmedia.hu)

Burgenland készül a tartomány születésnapjára ugyanis Ausztria kilencedik tartománya idén lesz 100 éves. Ennek jegyében egy szép zenés filmet láthatott Burgenlandról a fél világ a bécsi újévi koncert közvetítése közötti szünetben, “Boldog születésnapot, Burgenland! címmel.

Utalványokkal segíti Burgenland a kulturális vállalkozásait. A „Kulturgutschein” projektben a burgenlandi művészektől és kulturális szervezetektől származó termékek és szolgáltatások vásárlását az állam finanszírozza 25 százalékban. A 100 eurós kulturális utalvány így 75 euróba kerül. Eddig 250 ezer euró értékű kulturális utalványt bocsátottak ki vagy adtak el. orf.at

Gasztró

Kiválasztották Sopron legjobb Kékfrankosait. A borok egy éven keresztül képviselik majd a várost: jeles eseményeken, díjátadókon, ünnepségeken fogják felszolgálni őket. Az első és harmadik helyet idén a Sop-Vin Kft., tehát a Lőver Pince borai szerezték meg, a második helyet pedig a Steigler Pince kékfrankosa. (kisalfold.hu)

Egyetem

Soproni kuriózum a magyar óvodapedagógus-képzésben: hitéletre nevelés az óvodában specializáció néven a kisgyermekneveléshez kapcsolódva indul hitéleti képzés a jövő pedagógusainak a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara, valamint a győri Brenner János Hittudományi Főiskola együttműködésében. magyarkurir