• retfalu-wiesen-burgenland-sipalya

2021.01.18.

Kinyit Rétfalu (Wiesen), a burgenlandi sípálya

Kevesen tudják, hogy a határhoz közeli osztrák tartományban, Burgenlandban is vannak sípályák, de ezt inkább tegyük idézőjelbe és ne a klasszikus osztrák síterepekre gondoljunk. Ebben a kategóriában ugyanis külön unikum az osztrák-magyar határtól légvonalban csak egy kőhajításnyira található Rétfalu (Wiesen) kis családi sípályája.

Mostanra 15 cm friss hó esett, s erre még hóágyúznak is, így január 19-én meg tudják nyitni a pályát és a koronavírus miatt hozott intézkedések szigorú betartása mellett fogadnak síelőket és szánkózókat, terveik szerint napi 100-200 sportolni vágyót.

A Soprontól fél órányi autóútra elhelyezkedő Rétfalu 309 méter magasan fekszik a tengerszint felett. A faluban egy pálya található, amely 300 méter hosszú sípályával, szánkópályával és egy tányéros felvonóval működik.

A sípályát a helyi síklub üzemelteti, méghozzá 1976 óta, a klubnak ma nagyjából ezer tagja van. Az egyetlen sípályájuk amolyan mindenre alkalmas és mindenkire szabott pálya. Itt tanulnak síelni az unokák a nagymamákkal együtt, de rendeznek helyi versenyeket is.

Hóágyúzni tudnak, felvonó is van és nemrégiben pedig 60 ezer eurót invesztáltak a völgyállomás és a pálya fejlesztésébe közös erővel, állami segítséggel. Nem is kell több a téli élményekhez.

retfalu-wiesen-burgenland-sipalya
retfalu-wiesen-burgenland-sipalya

Hol találom?

Nagymarton (Mattersburg) és Fraknó vára környékén. Budapesttől 250 km-re.