• votivkirche-wien

2021.03.23. / KÉPGALÉRIA

Korzózás helyett, néhány kép Bécsből

A koronavírus harmadik hullámában elég nehéz megjósolni bármit is, így a határok átjárhatóságával, a turistáskodással kapcsolatban sem tudni, mit hoznak a következő hetek. Miközben most ismét majdnem minden ország szigorít, az EU nyárra ígéri a zöld útlevelet, amely az utazásokat megkönnyítő egységes okmány lehet. De hol van az még?!

Március végére Ausztriában is kevés maradt az előző hetek optimizmusából. Az egészségügyi miniszter azt mondta, bátran kell bánni a vészfékezéssel: ha az emberek érdeke azt kívánja, Ausztria nem nyitni, hanem szigorítani fog. Március végére szigorítottak is.

heldenplatz-wien

Heldenplatz – Hofburg  –  Turistákra várva.

horburg-wien

Hofburg  –  most olyan idők járnak, hogy a rollerek sem kellenek senkinek.

Talán bizonyosnak látszik: június előtt mi, magyarok nem számolhatunk egy jó kis bécsi városlátogatós kiruccanással.

Pontosabban ezzel sem. Virtuálisan persze tehetünk egy sétát, van néhány fotónk a kora tavaszi Bécsből, amely egyáltalán nem azt az arcát mutatja, mint mikor turisták ezrei járnak a tereken – KÉPGALÉRIA következik.

demel-wien

Elviteles” sor a híres Demel Császári és Királyi Cukrászdánál a Kohlmarkton. A Demel a tortakedvelők zarándokhelye, a 19. sz. közepén a felsőbb osztálybeliek kedvelt találkozóhelye volt, Sisi császárné is innen hozatta kedvenc édességét. Most a Kaiserschmarnt lehetne hozatni, mi is ennénk egy elviteles császármorzsát, ha tehetnénk.  

Stephansdom  (Szent István székesegyház)

stephansdom
stephansdom-wien

A Stephansdom az egyik legfontosabb turistalátványosság Bécsben. Most egy hatalmas, 80 négyzetméteres kötött lila pulóverrel ünnepli a húsvétig tartó nagyböjtöt. „Öltözzetek fel jól. Még egy kicsit ki kell tartanunk” – üzente Toni Faber, a székesegyház plébánosa, utalva a járvány miatti lezárásokra. Milyen igaza volt!

  Bécsi Állami Operaház (Wiener Staatsoper) Sajnos most a kultúrát is csak online lehet fogyasztani.

Jobb időkre várva – Albrecht főherceg lovas szobra az Ágoston-bástyán  – Albertinaplatz

A szobor alatt pedig egyik kedvenc kolbászstandunk: a Bitzinger Würstelstand, ahol nyoma sincs a vírus előtti tumultusnak, távolságtartással áll a sor.

És hogy mi újság az Albertina múzeumban?

Kukucs! A Danubius-kút is jobb időkre, szebb napokra vár. 

burggarten
burggarten-wien
burggarten-wien
burggarten

A Burggarten is mondhatni üres. 

volksgarten-wien

  A Volksgarten. A park hangulatát a mai napig áthatja az elegancia, gyönyörű, több mint 400 rózsafajtával beültetett ágyásaival, neoklasszicista Thészeusz-templomával. És nemsokára virágoznak majd a rózsák is…

A Jégálom

És egy jó kis program a Rathausplatz előtt. A Jégálom február végéig tart csak, miután vége a télnek. Reméljük, ez a vírus okozta rossz álom is előbb-utóbb eltűnik majd, ahogyan a tél.

  A Bécsi Jégálom a világ legnagyobb szabadtéri műjégpályáinak egyike, ahol több mint 8000 négyzetméteren, két szinten és kanyargó jégsétányon lehet korizni.