• Evangélikus templom – Sopron

    evangelikus-templom-sopron
2019.07.31.

Páneurópai Piknik 30 – Merkel és Orbán Sopronba jön

A Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról közösen emlékezik meg Sopronban Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor – írja az MTI. 

Az ünnepi eseményre augusztus 19-én Sopron belvárosában, az Evangélikus templomban (képünkön) kerül sor, ahol Merkel és Orbán Viktor is beszédet mond, a meghívott német és magyar vendégekkel együtt ökumenikus istentiszteleten vesznek részt.

A rendszerváltás évének egyik legfontosabb eseménye a Sopron közelében megrendezett Páneurópai Piknik, amely Európa kettéosztottsága ellen demonstráló békés megmozdulás volt. A rendezvény híre eljutott a Magyarországon tartózkodó NDK-állampolgárokhoz is, akik közül a helyszínen sokan felhasználták a vasfüggöny megnyílásának rövid időtartamát, és átmentek a nyitott kerítésen Ausztriába. A Páneurópai Piknik határnyitása elismerten hozzájárult, hogy összeomlott az NDK állam és sor kerülhetett Németország újraegyesítésére.

Az évfordulóról minden évben megemlékeznek, de az idei harmincadik annyiban is különleges lesz, hogy az egykori helyszínen korábban létrehozott parkot Sopron 400 millió forintból most megújítja, több száz négyzetméteres látogatóközpontot épít, múzeummal. (A helyszínre vezető, Fertőrákosról kivezető utat éppen most újítják fel, így ez a hivatalos határátkelő jelenleg nem járható.)

A történelmi esemény színtere ma a határátkelő mellett helyezkedik el, egyben kedvelt turistacélpont és zarándokhely. A helyszín megkapta az Európai Örökség címet, elismerve az európai újraegyesítés folyamatában játszott kiemelkedő szerepét.