• jegesmedvebocs-schonbrunn-alatkert
2020.02.15.

Most éppen cuki jegesmedvebocs miatt érdemes a bécsi állatkertbe menni

Még neve sincs, sőt még a nemét sem tudni, viszont mostantól megcsodálható a Schönbrunni Állatkert egyelőre esetlen mozgású, de élénk jegesmedvebocsa – adta hírül Bécs Külképviseleti Irodája. 

Tartós a baby boom Bécsben, már 1906-ban szenzációs esemény történt Schönbrunnban. A világon elsőként náluk született emberi tartásban nevelt afrikai elefánt. 2007-ben újabb világpremier következett: világra jött egy természetes úton fogant pandabébi, mely a Fu Long nevet kapta. 2010 augusztusában megszületett a második medvebocs, 2013 augusztusában pedig a harmadik. Végül 2016-ban megszülettek a pandaikrek, Fu Feng és Fu Ban.

A világ legrégibb még ma is működő állatkertje már öt alkalommal nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet.

A jegesmedvebocs tavaly november 9-én született, az első három hónapot kettesben töltötte anyukájával, a Tallinnból származó Norával. Az állatkert folyamatosan figyelte a csöppség fejlődését az odúban elhelyezett kamerán keresztül. A jegesmedvék vakon és süketen születnek, ilyenkor még nem nagyobbak egy tengerimalacnál, és csupán fél kilogrammot nyomnak.

A bécsi medvebocs három hét alatt megkétszerezte a súlyát, egy hónapos korára a szeme is kinyílt, és kifejlődött a halló- és szaglóképessége. Tízhetesen tette meg az első tétova lépéseit, most pedig már kerek tizenkét kiló.

Az apróság neme még ismeretlen, ezt ilyen fiatal korban nehéz megállapítani. Amint azonban kiderül, az állatkert szeretné a kis jegesmedvét a látogatók segítségével elnevezni, ezért minden névjavaslatnak nagyon örülnek.

A veszélyeztetett fajok közé tartozó jegesmedve fogságban való szaporítása egyébként nem könnyű feladat, ezért is örvendetes ennek a bocsnak a megszületése.

Fotó: Jegesmedvebocs © Daniel Zupanc
Forrás: Bécs város külképviseleti irodája