2019.04.21.

A vizes élmények és gyógynövények lesznek a középpontban

Burgenlandi kezdeményezésére idén is lesz Pannon Természeti Élménynapok. Négy nemzeti park, tíz natúrpark, és a Pannon-táj tájvédelmi körzeteinek túravezetői különleges természeti élményeket mutatnak meg a Fertő-tó osztrák és magyar oldalán, a Balatonon, az Őrségben, Burgenlandban, egyszóval a Pannon-tájon.

Merre vannak kenuzható vizek a Pannon-tájon? Lehet-e gyógynövényből natúrkozmetikumot készíteni? Aki ezekre a kérdésekre szeretne választ kapni, készítheti a gumicsizmát, nagyítót, távcsövet, gyűjtőkosarat, de a kerékpárt, a túrabotot és akár még az evezőt is.

A Pannon-táj nem csak történelmi szempontból érdekes tájegység, mint tudjuk, egyedi természeti látnivalókat is kínál. Már tavaly, sőt tavaly előtt is bebizonyosodott, hogy az élménynapos szezonnyitó igencsak jó programötlet. Szakavatott túravezetéssel vethetjük bele magunkat a természetbe, olyan dolgokkal is megismerkedhetünk, melyeket amúgy nem is gondoltunk volna például a gyomokról, gyógyteákról, balzsamokról, fákról, rétekről, vizekről vagy a nádasról. Nem beszélve a madarakról, denevérekről, hódokról és más állatfajtákról. Erre kínálkozik lehetőség idén.

Lesz miből választani: 66 kifejezetten családi program, 31 kutyával is látogatható helyszín, 13 babakocsival is járható, 22 akadálymentes program, 6 napon át. Számos túrán magyar nyelvű vezetéssel Burgenlandban.

Érdemes átböngészni a Családi nap programjait (április 27-én és 28). Számos túra pedig ingyenes.

termeszeti-elmenynapok-2019

8 izgalmas kenus program

A Mosoni Dunán, a Gyöngyös patak kőszegi szakaszán, a Szigetköz deltájában, a Pinkán, a Csörötnek-Rábagyarmat közötti szakaszon a Rábán, és természetesen a Fertő-tó nádasaiban.

Aki komolyabban érdeklődik a kenuzás után, elsajátíthatja az alapokat a burgenlandi Rohoncon, a natúrpark-község határában található mesterséges tónál, ez ideális a kenuval való ismerkedésre. Megtanulhatók az evezéshez kapcsolódó alapvető szakkifejezések és lehetőség nyílik állóvízen a technikai fogások elsajátítására is.

24 élménydús túra

Lesz lovaskocsizással egybekötött madárles a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, borkóstolással színesített éjszakai túra a rohonci borászat megismerése céljából a szőlőhegyre. Kerka menti hódleső túra a Balatonnál, de lehet barangolni növénytúrán, réteken és szántókon, ehető növények után kutatva több helyen is, vagy múzeumos nézelődéssel egybekötött gyógynövény-túrázni, öreg kőzetek és friss forrásvizek nyomában Lánzsérban, ahol a várrom van. Sopronban pedig ismeretszerző céllal túrázni a Károly-kilátóhoz. Vagy választani naplementés madárlest túzokdürgéssel a nemzeti park osztrák oldalán, a hansági mocsárréteken.

5 kerékpáros program

Lesz például egész napos kerekezés Sopronból indulva a Fertő-tájra, a Vasfüggöny útvonalon, vagy a fazekasok földjén a Belső-Őrségben.

39 botanikai túra – Fűben-fában orvosság

Ezeken a sétákon számos meglepő ismeretet lehet majd begyűjteni, például, hogy miként lehet feldolgozni a gyomnövényeket kozmetikai vagy kulináris célokra. A gyomnövényekből ugyanis virág-vaj, balzsam vagy ital, ízletes gyógynövényes kenyér is készíthető. A “tudomány” megismerhető például a Rosalia régióban. (Képünk is itt készült.) Akár a kertünkben növő gyógynövények is ehetővé tehetők, ha megismerjük őket és a módszert.  Felfedezhető lesz a kelta rét, vagy a Fertő-zúgban a mezei zsálya, kakukkfű az osztrák nemzeti Illmitz-i központjától indulva. Lesz gyógynövénytúra Vas megyében, az oszkói szőlőhegyen.

burgenland-rosalia-regio

A programokból erről a weboldalról tudhatunk meg többet, szükséges bejelentkezni is, ezt a Pannon Természeti Élménynapok honlapon tudjuk megtenni.

Ausztriában beindult a vakcinaturizmus

Sopronba fogászati ellátás céljából érkeztek külföldiek, főképp osztrákok. Aztán jött a világjárvány és az orvosi turizmus megszűnt. Most azonban épp a Covid ad újabb löketet az egészségügyi célból történő utazásoknak, alakul egy új műfaj: a vakcinaturizmus. Ausztriában már indul is.

Instagram