2021.09.16. Programajánló

Programok a Kulturális Örökség Napjain Sopronban és környékén – 2021

A Kulturális Örökség Napjain most már megszokhattuk, hogy olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában nem látogathatók, csak ezeken a napokon. Ilyenkor sokan kerekednek fel, hogy meglátogassák a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, vagy részt vegyenek egy-egy, a műemléki értékeket bemutató sétán, élvezzék a helyszíneken szervezett programok kulturális sokszínűségét.

Nos, Sopronban és a Fertő-tájon, Fertődön és Hegykőn ezeket a helyszíneket kereshetjük fel idén szeptember 18-án szombaton és 19-én vasárnap.

Kárpáti malom, Sopronbánfalva

A 17. században épült, majd a 2000-es évek elején teljesen felújított Kárpáti malom ezen a hétvégén szombaton és vasárnap 10 és 17 óra között lesz látogatható, 10, 12, 14 és 16 órakor pedig vezetések indulnak.

Elérhetőség: 30 3373589 mobilszámon

Lenck Villa kertje, Sopron

A villa kertjében vezetett sétán lehet részt venni. A séták a megújult Lenck-villa kertjével, illetve a 19. század végén, a 20. század elején divatos kertkultúrával ismertetik meg a látogatót.

Időpontok:  szombaton és vasárnap 10:30 óra.

Cím: Sopron, Deák tér 1.

lenck-villa-sopron

Széchényi Mauzóleum, Nagycenk

A térítésmentes vezetések 11 és 14 órakor indulnak mindkét napon.

Regisztrálni a 30 447 1248-as mobilszámon lehet.

Esterházy-kastély, Fertőd

Szombaton és vasárnap 11 órakor, 14 órakor és 16 órakor kastélytúrák indulnak. A vezetett túrák helyszínei: nyári ebédlő, sala terrena, Haydn-terem, Apolló-terem, kápolna épülete, valamint „Az Esterházyak mesélő kincsei” című kiállítás a pálmaházban.

A programra előzetes regisztráció szükséges, regisztrálni az info@eszterhaza.hu e-mail címen lehet, de a résztvevők száma korlátozott, mindössze 30 fő.

„Eszterháza illatos kertje” vezetett Rózsakerti séták pedig 9 és 15 órakor indulnak.

További információk itt.

Hegykő, Csipkeház

A több mint 100 éves házban szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között tekinthető meg a “Bölcsőtől a szemfedélig” elnevezésű höveji csipkegyűjtemény. Szombaton csipkevarrás bemutatót is láthatunk, vasárnap 11 órától pedig vezetett sétán vehetünk részt a Csipkeház gyógy- és fűszernövény kertjében.

További helyszínek a Kulturális Örökség Napjának honlapján találhatók.

Tavaly pedig ezek a helyszínek voltak nyitottak.