• Bécs

    semmelweis-ignac-becs
2020.03.20.

Semmelweis tudományos öröksége ma az egyik legfontosabb üzenet

Semmelweis Ignác előtt tiszteleg a világ és a keresőóriás Google.

A kereső főoldalán látható logó nem csak azért aktuális, mert Semmelweist 173 éve ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, hanem azért is, mert ő jött rá elsőként, hogy a betegségek terjedése jelentősen visszaszorítható kézmosással.

A koronavírus okozta járvány megállításának is ez a legfőbb módja.

Semmelweis Ignác kora egyik legjelentősebb klinikusa és az egészségügyi innovációk élharcosa volt. A világ 10 legnagyszerűbb klinikus orvosa között tartják számon, aki mindvégig kiállt igaza mellett, és milliók életét mentette meg a kézhigiéné és a gyermekágyi halálozás közötti összefüggés felismerésével.

Chicagóban a világ leginnovatívabb orvos-egészségügyi szakemberei között is láthatjuk képmását, Louis Pasteur és Wilhelm Konrad Röntgen szobrainak társaságában.

semmelweis-ignac-becs
Semmelweis Ignác szobra bécsi orvostudományi egyetem kampuszán.

Semmelweis Ignác a bécsi egyetemen szerzett orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet. A bécsi közkórházban figyelt fel egy titokzatos és ismeretlen betegségre, a gyermekágyi lázra, ami akkoriban magas halálozást okozott egész Európában, nem csak a bécsi szülészeti osztályon.

Semmelweis alapos vizsgálat után rájött, hogy a magas halálozás egy fertőzés következménye, mely fertőzést az orvos keze terjeszt a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Ezért kötelezővé tette az orvosoknak, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Kép forrása: semmelweis.hu