• belvarosi-szalloda-sopron

2020.11.30. / Hírösszefoglaló Sopronból, a Fertő-tájról és Burgenlandból.

Ezek történtek 2020 novemberében.

Sopronban is bezárt minden, lemondott díszpolgári címéről Szájer

Mindenre rányomja bélyegét a vírus, egy soproni szociális otthont szinte letarolt a fertőzés, országos ügy kerekedett belőle. Keserédesen ráfordultunk az ünnepvárásra: úgy tűnik, Sopronban is mindent bedobnak, hogy a korlátozások ellenére legalább a karácsonyi közterületi díszkivilágítás hangulatosabb legyen minden eddiginél. 

sopron-advent-2020

Sopron, Várkerület 2020.11.29.

Ismét jövünk egy kis gyűjtéssel, ezek történtek 2020. novemberében Sopronban, a Fertő-tájon és Burgenlandban. 

Vírus & gazdaság

154-en kapták el a koronavírust a 230 fős Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában. Beszámolók szerint az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá. Az országos tiszti főorvos szerint az intézményben 105 gondozott és 49 gondozó kapta el a vírust eddig 12 koronavírus-fertőzött gondozott hunyt el. 24.hu

Közben speciális vírus-és baktérium szűrő képességű, 99,98 %-os hatásfokkal rendelkező bőrbarát maszkokat keztek gyártani Sopronban. Az új magyar fejlesztésű KC-maszkok akár egy 24 órás repülőút során is megvédhetik az embert. (sopronmedia)

Gyakorlatilag véget ért a 2020-as év a soproni szállodák számára, miután egy szál turista sincs a soproni hotelekben, melyek most próbálják megtartani a munkaerőt, némelyik leltározással és felújítással tölti az időt. (sopronitema)

belvarosi-szalloda-sopron

Szálloda Sopron belvárosában a lezárások alatt.

A soproni és a környéki éttermek szinte kivétel nélkül házhozszállításra és elviteles árusításra álltak át, megjelentek az elektromos rollerek és kerékpárok a futárok alatt és most már azok az éttermek is napi menüztetnek, akik eddig majdhogynem csak a turistákból és az osztrák vendégekből éltek.

Burgenland

A lezárásokkal ismét elindult a felmondási hullám Ausztriában a cégeknél, és ez sok soproni és város környéki ingázót érinthet. orf.at

A szomszédos Burgenlandban is komoly bajok vannak, folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, még maga a tartományfőnök, Hans Peter Doskozil is koronavírusos. (orf.at)

A tartományban december 10-től 15-ig elkezdik a lakosság tömeges koronavírus tesztelését, és a pedagógusokkal kezdik. Azért tesztelnek a tervezettnél korábban, hogy a családok a megszokott módon ünnepelhessék a karácsonyt. orf.at

Közben pedig elfogyott az influenza elleni oltás a tartományban. Azt a kérdést, hogy lesz-e további vakcina ebben az évben, „szinte lehetetlen megválaszolni” – mondta a burgenlandi Gyógyszerészi Kamara elnöke.  orf.at

Közélet & politika

Lemondott európai parlamenti képviselői posztjáról és díszpolgári címéről is brüsszeli botránya miatt a soproni születésű Szájer József, Sopron egykori országgyűlési képviselője. 24.hu

Az EP környezetvédelmi biztosához fordul dr. Brenner Koloman, az Országgyűlés alenöke a kifogásolt Fertő-tavi beruházások miatt. A soproni illetőségű képviselő azt reméli, hogy az Európai Bizottság figyelmet szentel egy olyan páratlan szépségű és határokon átnyúló régió védelmének, mint a Fertő, mely az UNESCO világörökség részét képezi. (facebook)

Sopronban járt Navracsics Tibor kormánybiztos, aki talán jó híreket hozott: 2021-ben megnyíló uniós források jelentős része három kiemelt program köré csoportosul. Ezek közül az egyik a vállalkozásfejlesztés, amelynek köszönhetően Sopron keleti kapujába tervezett technológiai és logisztikai központ is eséllyel pályázhat támogatásra. A „zöld átállás”, a digitalizáció és a turizmusfejlesztés tekintetében is jó tervekkel rendelkezik Sopron, mondta, ezek szintén kiemelt területek lesznek. (kisalföld)

Közlekedés & Beruházás

Alakul az új uszoda. Haladnak a munkálatok a tizennégy milliárd forintos állami támogatásból kivitelezett új soproni uszoda építési területén. Kész az épület tartószerkezete, a legújabb, hogy az üvegborítás egy része is felkerült már. Az egykori 115 éves Lővér fürdő területén épülő új uszodában öt medence, 1300 fős lelátó lesz. (kisalfold)

Befejeződött a fertőszéplaki Széchényi–kastély külső homlokzatának felújítása, amely az összesen hat Fertő parti helyszínt érintő projekt részeként közel 78 millió forintból újult meg. Megújult a kastély homlokzata, valamint restaurálták az ablakok és ajtók kőkereteit és a homlokzaton talált 16-17 századi falfestés részleteit. (kisalföld)

Kultúra

Egykori soproni licista lett David Guetta klipjének operatőre. Szemerey Bence operatőrkét dolgozik, saját filmgyártó cége van, s az egész nagyvilágon vállal és kap munkákat. Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a világsztár David Guetta Magyarországon forgatott klipjének operatőre volt. sopronmedia.hu

Sopron, a leghűségesebb város tiszteletére különlegesen nagy méretű négyzet alakú ezüst emlékérmét bocsájt ki a Magyar Nemzeti Bank. A népszavazás 100. évfordulójára készülő emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte, azonos érmeképpel, különböző anyagokból 15 és 3 ezer forint névértékben jelenik meg 2021 december 21-én. (cyberpress)

Idén 160 éves Európa második legrégebbi sportegyesülete, a soproni egyetem sportegyesülete, a SMAFC. Ez alkalomból készült el dr. ifj. Sarkady Sándor 208 oldalas munkája, egy adat-és névtár, amely a MAFC Sopron (SMAFC) 1938-1948-közötti hőskorát dolgozza fel, több száz száz sportolónak és hallgatónak állítva így örök emléket. (uni-sopron)

Természet & Túra

Bár Sopronhoz és a nyugati határszélhez több sípálya is közel esik, egyelőre nem túl jók a kilátások síelésre.  Az osztrák sípályák jelenleg is zárva vannak, és úgy tűnik, a szabadidős és sporttevékenységet szolgáló létesítmények nem az elsők között fognak újranyitni.

November elején nagy csapatokban repültek át a darvak a Kisalföld felett. Ilyenkor szinte bárhol megfigyelhetőek sok százas, általában keletről nyugatra tartó csapataik, amelyek leginkább jellegzetes “krúgató” kiáltásukkal tűnnek fel. Évről-évre több daru jelenik meg nálunk, ez azzal magyarázható, hogy az enyhébb telek miatt a Hortobágyról nem mennek tovább délre, inkább nyugatnak fordulnak a mediterrán térségek felé. (Fertő-Hanság Nemzeti Park facebook)

És gondoljunk már a jobb időkre: lehet pályázni állami támogatással vásárolt elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására. Havi rendszerességgel lehet majd pályázatokat benyújtani 2021. október 29-ig, vagy a keret kimerüléséig. Igaz, a támogatás elsősorban a munkába járást hivatott segíteni, de a kerékpárok jó szolgálatot tehetnek a Fertő tó körüli vagy a burgenlandi kerékpárutakon való túrákhoz is.