2020.04.17.

Soproni fotós nyerte az idei World Press Photo egyik díját

Horváth Eszter, soproni születésű fotós nyerte a World Press Photo 2020 díját, környezet kategóriában. A dokumentumfotós egy klímakutató expedíció tagjaként négy hónapig élt az északi sarki jégmező fogságában, egy jégtáblába fagyasztott, százfős jégtörő hajón. 

Eszter, soproni egyetemen tanult, később Amerikában tanulta ki a dokumentarista fotográfia mesterségét. Egy amerikai magazin megbízásából 2015-ben járt először a Jeges-tengeren, ahol a kutatói munkát dokumentálta. Fotói megjelentek a National Geographic magazinban, a The New York Times és The Wall Street Journal napilapokban, a Time hetilapban és a GEO Magazine-ban.

2016-ban kezdett együttműködni a sarkkutatással foglalkozó német Alfred Wegener Institute-tal, mint fotográfus. Ők szervezték a Mosaic expedíciót, aminek a tagja lett. Az expedíció a Északi-sarkvidéken folyó klímaváltozást próbálta nyomon követni, hogy a kinyert adatok alapján jövőképet kaphassanak a rohamos tempóban olvadó jégtáblákról.

Eszter az utazás előtt egy a túléléshez szükséges, kommandósnak is beillő kiképzést kapott, miután az expedíció alatt a sötétségre, a sarkköri, mínusz 30 fok körüli hidegre, a monotóniára és az egyéb életveszélyes helyzetek megoldására is fel kellett készülnie.

Az expedíció során készített díjnyertes felvételén egy jegesmedve és kölyke látszik, akik kíváncsian nézegetik a kutatók által a jégtáblára kihelyezett berendezést.