Sorra felújítják Bécsben a metróállomások toalettjeit

A Stephansplatzon már át is adták az első felújított illemhelyet – írja Bécs külképviseleti irodája. Az elkövetkező években mintegy ötmillió eurót fordít a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien a metróállomásokon található mosdók felújítására.

Patyolattisztaság, érintés nélküli vízcsapok, szappan- és törülközőadagolók, víztakarékos piszoár és megnyerő dizájn – ez fogadja a Stephansplatzon lévő metróállomás mosdójának látogatóit. Az illemhelyet három hónap felújítás után a napokban adták át.

A Stephansplatzon lévő mosdó használati díja 50 cent, cserébe 6 és 23 óra között folyamatosan takarítják és a használók egy 30 centes kupont is kapnak, amelyet az automatákban vagy a cég partnereinél válthatnak be.

Van mozgássérült vécé és pelenkázó is, amelyek éjjel-nappal ingyen vehetők igénybe európai egységkulcs, úgynevezett euro-key segítségével.

A Stephansplatz után a Praterstern metrómegállóban lévő illemhely lesz a következő, amelyet felújítanak, majd a Karlsplatz, a Schwedenplatz, a Volkstheater és a Westbahnhof metróállomások vécéi következnek. Továbbra is mindegyik lesz azonban egy euro-key segítségével éjjel-nappal ingyen, mozgássérültek számára is hozzáférhető vécé, amelyben – az új előírásoknak megfelelően – segélyhívó gombot is felszerelnek. 

A hat folyamatosan felügyelt illemhely mellett fokozatosan további huszonöt mosdót újítanak még fel a bécsi metróállomásokon. Itt nem lesz ugyan személyzet, de a mosdókat úgy alakítják ki, hogy higiénikusak és vandálbiztosak legyenek, és öntisztító rendszerekkel is felszerelik őket.

Ha minden vécé megszépült, integrálják a megállók utastájékoztatási rendszerébe. Vagyis, a metrótérképen azt is feltüntetik, melyik megállóban van mosdó, és az milyen típusú, illetve bejelölik a metróhálózat közvetlen közelében lévő, de az Osztrák Vasút vagy Bécs Városa által üzemeltetett illemhelyeket is.

Forrás: Bécs külképviseleti irodája