• esterhazy-kastely-fertod

2020.12.15. / Hírösszefoglaló

Újabb felújítás az Esterházy-kastélyban, elindul a forgalom az M85 autóúton

Újabb milliárdokat kapott a fertődi Esterházy-kastély, Sopron visszafogottan ünnepelte a Hűség napját, a 99 évvel ezelőtti népszavazást. Ausztriában karácsonyra sem nagyon lazítottak a vírus miatti szabályokon, sőt szigorodnak majd a beutazás szabályai. Irdatlan mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a régió két nemzeti parkjában. A soproniak és a város környékiek kitörő örömmel várják az M85-ös út átadását. Megint jövünk egy kis gyűjtéssel:

Ezek történtek 2020. december első felében Sopronban, a Fertő-tájon és Burgenlandban.

Vírus

Az országos adatok alapján Budapest és Pest megye után még mindig Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb az igazolt fertőzöttek száma. (kisalfold.hu)

Ausztriában a vírushelyzet miatt elmaradt a várt nyitás, bár van némi könnyítés, például kinyithattak a múzeumok és a könyvtárak. Továbbra is zárva maradnak azonban a színházak, a mozik, az egyéb kulturális és sportlétesítmények, a szállodák, az éttermek, a lokálok és a bárok. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt és italt, és idén a karácsonyi vásárok sem nyithatták meg kapuikat. December 19-től pedig szigorodnak az országba való beutazás szabályai.

Az osztrák kormányfő szerint a szilveszteri partik katasztrófát jelentenének januárra nézve, a járványnak koránt sincs vége. Sebastian Kurz úgy véli, januárban, februárban és márciusban még kemény idők jöhetnek. orf.at

A 65 év felettieknek ingyen kapnak, felyenként tíz darab FFP2 maszkot, ezzel is csökkentve a korosztály veszélyeztetését. Mindez hozzávetőlegesen 24 millió euróba kerül majd. (orf.at)

Egészségügy

Magyarországgal kezd egészségügyi együttműködést Alsó-Ausztria tartománya. A közös munka többek között a daganatos szövetminták gyorsabb kiértékelését eredményezheti. Bécsújhelyen is üzembe helyeznek egy digitális szövetminta-vizsgáló eszközt, amilyen már a soproni kórházban is működik. Ez jelentősen gyorsíthatja és pontosabbá is teheti a szövettani minták értékelését.

A jövőben a határrégióban akár a szomszéd országból is riasztható lesz a mentő, ha a legközelebbi kórház a szomszéd országban található – jelenleg ez csak életveszélyes esetekben lehetséges. (orf.at)

Közlekedés

Közlekedés-ügyben nagy dolgok vannak: Sopronban és a város környékén nagyon várják, hogy 2020. december 16-án, szerda reggel megkezdődjön az eddigi lezárásokat jelző forgalomtechnikai elemek eltávolítása az M85-ös út új szakaszának valamennyi csomópontjában és a jelenlegi végcsomópontnál Csorna-nyugatnál. Várhatóan 11 órakor indulhat meg a forgalom az új út mindkét pályaoldalán. Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. facebook oldala

December 13-tól sűrűbben járnak a vonatok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút – Raaberbahn vonalán, ezzel javul Bécs és Sopron elérhetősége is. A Sopronkeresztúr-Sopron-Vulkapordány-Ebenfurt-Bécs útvonalon munkanapokon a csúcsidőszakokban több vonat jár majd, segítve az ingázókat és a diákokat, hétvégente és ünnepnapokon pedig óránként járnak majd a szerelvények mindkét irányban. A vonatokhoz Vulkapordányból Kismarton felé, Ebenfurtból Bécsújhely felé, óránként csatlakozás is elérhető. orf.at

Ez épül

Újabb kétmilliárdot kap a fertődi Esterházy-kastély. Több mint 150 millió forintból megújítják a keleti gránátosházat, amelyből fogadóépületet alakítanak ki. Felújítják a  lovardát és a kastélynak azt a szárnyát, amelyben korábban a Porpáczy Aladár középiskola működött, ez több mint egymilliárd forintba kerül és itt helyezik majd el az Esterházy-kincseket. sopronmedia.hu

Új piac épül Sopronban, másfél milliárdos beruházásból. A piac marad a régi helyén a buszpályaudvarnál, de gyakorlatilag mindent újra építenek. (kisalfold.hu)

Fertődön 15 millió forint értékben újítanak fel magánszálláshelyeket és a Muzsikaházban kerékpáros pihenőhelyeket alakítanak ki, ahol különféle kerékpáros szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni. (kisalfold.hu)

Kultúra

Lélekmelengető címmel ingyenesen online nézhető adventi estekkel kedveskedik a közönségnek a Pro Kultúra Sopron december 7-től a közösségi oldalain. Sopron teátrumának társulata a karácsonyi készülődés időszakát, az ünnepet szeretné meghitté tenni versekkel, prózákkal. (kisalfold.hu)

A KARC FM rádió december 8-a helyett legkésőbb február 6-án kezdi meg közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Sopron 98,4 helyi frekvencián. hirado.hu

Természetvédelem & Egyetem

Óriási mennyiségű szemetet szedtek össze a Fertő-Hanság és az Őrségi nemzeti parkokban. Egy akció keretében illegális hulladéklerakó helyeket számoltak fel. A Fertő-Hanságnál 12, egyenként 30 köbméteres konténerben szállították el a szemetet. A begyűjtött hulladék összetételét tekintve volt ott minden: lomhulladék, építési törmelék, műanyag fólia, gumiabroncs, vegyes hulladék. Becsült mennyisége összesen mintegy 360 köbméter. fhnp-facebook 

botanikus-kert-sopron

A Soproni Egyetem főépülete.

Soproni Egyetem felkerült a világ legzöldebb egyetemeinek listájára. Idén első alkalommal indult az Universitas Indonesia által kidolgozott Green Metric Zöld Egyetemi Világrangsorolásban, mely 2020-ban 84 ország 912 legzöldebb egyetemét tömöríti. Mindjárt a középmezőnyig jutottak. (kisalfold.hu)

135 éves az erdészképzés Sopronban. A Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium elődje 1885-ben a Temesvár melletti Vadászerdőn kezdte meg működését, az I. világháború után Tatára, majd Esztergomba, végül 1950-ben Sopronba került. Az intézmény ma is az erdésztechnikusok fellegvárának számít. (sopronmedia.hu)

Nyíregyházáról érkezett egy bölény az Őrségi Vadonba. Az Őrségben második éve félvad körülmények között él néhány bölény, a nemzeti park Kondorfa határában található 90 hektáros területén és a szalafői bemutatóhelyen, melyet egy kilátópontról lehet megnézni. (nemzeti park facebook oldala)

Rakonczay Gábor extrémsportoló, volt soproni egyetemista a januári sikertelen kísérletét követően decemberben az általa tervezett és épített speciális SUP-pal ismét nekivág az Atalanti-óceánnak. sopronmedia.hu

Címlapon az Esterházy-kastély / ÉlményNektek archív