• Kunsthistorisches Museum

    Bécs

    szepmuvesztei-muzeum-becs
2019.09.15.

A németújvári vár lovagtermét évszázadokig díszítette egy eredeti Bruegel festmény

Idősebb Pieter Bruegel halálának 450. évfordulójáról emlékezik meg ezekben a napokban a világ. 

Valójában már tavaly év végén megemlékezett, amikor is a bécsi Szépművészeti Múzeum (KHM) rendezett egy lenyűgöző Bruegel kiállítást, összegyűjtve a flamand festőzseni műveit a világ minden tájáról, múzeumokból és magángyűjteményekből. Köztudomású, hogy a bécsi szépművészeti őrzi a legtöbb Bruegel alkotást, de van egy eredeti Bruegel festmény Magyarországon is, amely az 1580-as években kerülhetett a Batthyány-család birtokába és évszázadokon át lógott a németújvári vár (ma Güssing, Burgenland) lovagtermének falán. 

szepmuvesztei-muzeum-becs
Képeink 2018 novemberében készültek a Kunsthistorisches Museum Bruegel kiállításán.

A bécsi Szépművészeti múzeumban rendezett ünnepi tárlat “minden idők legnagyobb” Bruegel kiállítása volt, amelyről még mértéktartó szakértők is azt mondták, hogy ilyen sosem volt és soha többé nem is lesz. Hat teremben 30 festményt, az összes fennmaradt olajkép háromnegyedét, grafikái, rajzai felét láthatta a közönség, több mint négyszázezer látogató.

A németalföldi festő halálának (1569. szeptember 9.) kerek évfordulója jegyében született esemény szenzációját az adta, hogy először és vélhetően utoljára (Once in a lifetime) volt látható egyszerre együtt ennyi Bruegel. A fatáblácskákra festett műveket ugyanis törékenységük miatt többé nem tanácsos mozgatni és szállítani.

szepmuvesztei-muzeum-becs

A 16. századi németalföldi művészet vitathatatlanul legnagyobb zsenijének, idősebb Pieter Bruegel (eredeti nevén Brueghel) műveinek birtoklásáért mindig is versenyeztek az uralkodók és a múzeumok. A képekért már a festő életében óriási összegeket adtak, de talán a leghíresebb adásvétel a Parasztlakodalom volt, a kép 209 millió dollárért került a detroiti múzeumhoz 2013-ban.

Bruegel számos munkáját szerezték meg a Habsburgok, ezért is van a világ legnagyobb Bruegel gyűjteménye Bécsben, a Kunsthistorisches Museum birtokában. (A múzeum digitálisan is elérhetővé tette a náluk lévő képeket, megnézhetők itt.)

Bruegel volt az első, aki festményein a paraszti életet, a népszokásokat, a népet, egyszerű, szórakozó alakokat ábrázolt, olyan témákat választott, ahol a saját környezetét meg tudta mutatni. Meglehet, ezért  ragasztották rá a “paraszt” nevet.

szepmuvesztei-muzeum-becs
szepmuvesztei-muzeum-becs

Vallásos, bibliai tárgyú képei közül egyet, a Keresztelő Szent János prédikációját a budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzik.

Ezt 1566-ban festhette Bruegel és a remekmű az 1580-as években kerülhetett Németújvárra, a Batthyány-család birtokára. Megrendelése vagy megszerzése egészen biztosan a világlátott, nyolc nyelven beszélő, humanista Batthyány Boldizsárhoz (1538-1590) köthető. (Ma a festmény értékét az osztrák kurier.at legalább 100 millió euróra, közel 33 milliárd forintra taksálja.)

id-bruegel-keresztelo-szent-janos
forrás: szepmuveszeti.hu

A képet 1912-ben láthatta először közönség egy szombathelyi kiállításon. A Keresztelő Szent Jánost a Batthyány-műkincseket kezelő alapítvány adta a kiállításba, miután a szervezők még korábban – kiállítandó műtárgyak után kutatva – rábukkantak a németújvári vár lovagtermének falán.

A Keresztelő Szent János prédikációja vélhetően az első világháborút megelőző időszakban, Trianon előtt került át az alapítvány kezelője, Batthyány Iván révén Németújvárról a Batthyány család Vas megyei, nagycsákányi kastélyába (ma Csákánydoroszló), innen pedig a Szépművészeti Múzeumba.

A festmény letétben van a Szépművészetiben, úgy tudni, tulajdonosai a Batthyány család örökösei. Egy jogvita miatt fordult elő egyébként, hogy a magyar állam nem adta oda a festményt a bécsi kiállításra, így ez tavaly a nagy Bruegel kiállításon Bécsben nem volt látható.

(Brüsszelben, ahol Bruegel évekig élt,  az emlékévhez kapcsolódó események most kezdődnek, a Belga Királyi Könyvtár Bruegel kiállítása október 15-én nyílik. A Bruegel-emlékévhez kapcsolódó brüsszeli programok itt böngészhetők.)

Kapcsolódó tartalom:


  Németújvár – Güssing vára

Instagram