• aggstein-austria

Az aggsteini várrom

Az Alsó-ausztriai Aggstein vára a Duna felett egyáltalán nem védelmi okokból épült, épp ellenkezőleg. A merészen magasba hágó, három oldalán is sziklára épített erődöt valójában szimpla rablófészeknek építették, ahonnan szabadon lehetett portyázni és fosztogatni a dunai kereskedőhajókat. Olyan pazar a panoráma innen a szelíden kanyargó Dunára, hogy már csak önmagában ezért megéri ellátogatni ide.

A legendás erődvár romja, a Burgruine Aggstein Sankt Pöltentől 30 km-re, a melki apátsági központ és Krems között fekszik, fantasztikus kilátással Wachaura, a Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakaszára. A kilátás egészen Melkig nyúlik, tiszta napon pedig egészen az Ötscherig ellátni.

aggstein-austria

Aggstein alapvetően rablófészek voltának köszönhetően várrom. Ez a ma nagyon kedvelt kirándulóhely elsősorban a 300 méter magasból nyíló pazar kilátás miatt sláger, de miután az elmúlt években komoly restaurálási munkákat végeztek a romokon, viszonylag jó állapotban van a romantikus várkápolna és a lovagterem.  Az egész helyből ellenálhatatlanul árad a hamisítatlan germán 12.-13. századi lovagi hangulat, némi Nibelung mondakör fűszerezéssel.    

A Duna völgyének ezen szakaszán számos páratlan műemlék (apátság, várkastély) áll, gyönyörű dús erdős, dombos szőlőültetvényes környezetben, völgyben futó vasútvonalakkal. A Wachau régió talán éppen ezért nagyon kedvelt, egyben a kerékpárosok paradicsoma is, miután tele van jó kerékpárúttal.

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

A rablóvárat vélhetően a 12. században építették és ekkoriban a rémtetteikről elhíresült Kuenringek lakták. 1256-ból fennmaradt egy dokumentum, amely először említi az igen hosszú, 150 méter, és 300 méter magasan álló várat. A folyton portyázó és rablásból élő Kuenringek dolgait azonban megelégelte II. Frigyes 1231-ben, majd később 1295-ben Albert herceg is, ezért a várat mindketten porig romboltatatták.

Később az erődvárat az új birtokos, királyi kamarás, a szintén nem makulátlan hírű, kegyetlenkedéseiről elhíresült Jörg Scheck vom Wald próbálta meg újjáépíteni.

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

Jörg Scheck vom Wald idejéből származik a vár palota része, az emeletes torony és a kegyetlenkedésről elhíresült Rózsakert is. Miután Jörg Scheck vom Wald nem bírt ellenállni a kísértésnek, titokban ő is útonállónak állt, sorra fosztogatta a dunai hajósokat, ráadásul rendkívül gonosz lélek lévén, a várudvaron található rózsaligetben kínoztatta az ide felhurcolt rabokat, akiknek csupán két választásuk maradt, az éhhalál vagy a mélybe vetetés.

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

A rablóbáró ténykedései után mintegy száz évvel a török seregek dúlták fel a várat, Bécs felé tartván. 1606-ban aztán női birtokos került az erődbe, és Anna von Polheim-Parz ismét elkezdte fölépíteni a falakat. Ő építtette a romantikus várkápolnát. Az asszonynak gyermekei nem lévén, az örökösök már nem törődtek a várral, s bár Aggstein nagysága és jelentősége miatt az egyik legfontosabb erőd volt egész Ausztriában, lassan pusztulásnak indult. 1930-ban aztán egy osztrák gróf állt neki a javításoknak.

Jelenleg két pincehelyiségben rendeztek be kiállítást, egy vártörténeti és egy nagy népszerűségnek örvendő, a térségben 1200 körül keletkezett Nibelung-ének ihlette kiállítást lehet látogatni.

aggstein-austria

Burgruine Aggstein

A vár a téli szezonban zárva tart, március végén azonban kinyit, és november utolsó előtti hétvégéjéig látogatható. A felnőtt jegy (17 éves kortól) 7,50 euro, a gyermek jegy 5,50 euro, családok pedig 18 euroért (2 felnőtt és egy gyerek) látogathatják.

Egy meredek és keskeny aszfaltúton egészen a vár előtti parkolóig fel lehet hajtani autóval.

Bécsből az A1 autópályán kell Melkig haladni, onnan 15 km Aggstein, a Duna jobb partján. Sopronból alig 2 óra autópályán.