• Sopron – egyetemi botanikus kert

    banyasz-szobor-soproni-egyetem

Bányász szobor

A Soproni Egyetem csodálatos botanikus kertjében sétálva tekinthetjük meg a Bányász szobrot, melynek van egy hasonmása, „ikertestvére” is,  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcika Fő terének parkjában.  

A soproni egyetem elődje, a nagy múltú, 1735-ben alapított Bányatisztképző, majd Bányászati és Erdészeti Főiskola 1919-ben, Selmecbánya Csehszlovákiához való csatolásakor költözött át Sopronba. Ekkoriban bánya-, fémkohó-, vaskohó- és erdőmérnöki oktatás zajlott az intézményben. A nehézipari karokat azonban az 1900-as évek közepén áthelyezték Miskolcra, így a soproni egyetemen az erdészeti- és faipari mérnökképzés maradt meg.

soproni-egyetem

Selmecbányáról nem csak a karokat költöztették át, hanem az akkori oktatók magukkal hozták az ottani botanikai „kincseket”, szaporítóanyagokat is, és a főiskola kertjében, a szántóföldek, gyümölcsöskertek helyén, a soproni Alsó-Lővérekben alakítottak ki egy botanikai kertet. Ebben a hatalmas, közel két hektáros, gyönyörű parkban helyezkedik el ma is az egyetemi campus. A botanikus kertben a növénykülönlegességek mellett számos emlékszobor kapott helyet. Javarészt az egyetem egykori oktatóinak, kiválóságainak állítottak ilyen módon emléket.

A Bányász szobrot Borsodi Ferenc készítette, ez valójában egy ismeretlen alkotó által készített eredetiről készült másolat. 2006-ban került az egyetemi campusra, az „A”épület elé, és van egy társa is, egy kohász.

banyasz-szobor-soproni-egyetem

A Bányász szobrot 2006-os valétálás alkalmával állították fel, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának, az egykori bányamérnöki kar tanácsának ajándékaként. A bányász-kohász-erdész barátságot hivatott szimbolizálni.

A szobor eredetijéről a soproni egyetem honlapja azt mondja, hogy az 1896-os milleneumi világkiállításon, az akadémia kiállításának bejáratánál állt, társával, a kohász szoborral együtt, majd 1959-ben került Miskolcra.

banyasz-szobor-soproni-egyetem

„Ikertestvére”, a kazincbarcikai, egy másik másolat, amely kezéből-válláról időközben eltűnt a csákány. (A köztérkép.hu honlap úgy tudja, a csákányt vélhetően ellopták.) A kazincbarcikai szobrot az elhunyt bányászok tiszteletére állította fel az ottani önkormányzat és a Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület borsodi szervezete 2005-ben.

Érdekes viszont, hogy egyik bányásznak sincs a kezében az elmaradhatatlan kellék, a bányászlámpa.