• Sopron

    sopron-szent-jakab-kapolna

Szent Jakab temetőkápolna

Sopron egyik legrégebbi középkori épülete ez, valójában egy középkori csontház.

Mivel a soproni Szent Mihály (régi) temetőt egykoron már nem lehetett tovább bővíteni, ezért a mellette álló plébániatemplom déli oldalára építettek egy kápolnát, egy  csontházat, melynek kriptájában helyezték el a holtak régi sírokból kiemelt csontjait.

A középkori mészárosok Szent Jakabról elnevezett kápolnája a román stílusból a gótikába való átmenet egyik nevezetes hazai emléke. A kápolna létéről először 1382-ben tesznek említést.

Ehhez hasonló un. rotunda kápolnát legközelebb a Jáki templom mellett találunk. Különleges értéke ősi kőfaragása a Szent-Mihály-templom felé néző kapu timpanonján. Ezen egy életfa áll középen, két oldalán pedig egy-egy sárkányfigura, egymással szemben.  A kápolnát a 17. században evangélikusok használták a templommal együtt, később aztán lőszer-és fegyverraktár lett. A 19. században Póda Ede soproni városplébánosnak sikerült megmentenie a lebontástól, majd pedig a neves soproni restaurátor, Storno Ferenc segítségével állították helyre. A 19. század végén Storno tervei alapján egy neogótikus keresztutat építettek a templom kertjébe, ezek Hild Károly soproni kőfaragó munkái.

  • 9400 Sopron, Szent Mihály templom, régi temető


Instagram