• Sopron

    sopron-szent-jakab-kapolna

Szent Jakab temetőkápolna

Sopron egyik legrégebbi épülete ez, valójában egy középkori csontház.

Mivel a soproni Szent Mihály (régi) temetőt egykoron már nem lehetett tovább bővíteni, ezért a mellette álló plébániatemplom déli oldalára építették ezt a kápolnát, melynek kriptájában helyezték el a holtak régi sírokból kiemelt csontjait.

A középkori mészárosok Szent Jakabról elnevezett kápolnája a román stílusból a gótikába való átmenet egyik nevezetes hazai emléke. A kápolna létéről először 1382-ben tesznek említést.

Ehhez hasonló un. rotunda kápolnát legközelebb a Jáki templom mellett találunk.

A Szent Jakab kápolna különleges értéke ősi kőfaragása, a Szent-Mihály-templom felé néző kapu timpanonján. Ezen egy életfa áll középen, két oldalán pedig egy-egy sárkányfigura, egymással szemben. A kápolnát a 17. században evangélikusok használták a templommal együtt, később aztán lőszer-és fegyverraktár lett. A 19. században Póda Ede soproni városplébánosnak sikerült megmentenie a lebontástól, majd pedig a neves soproni restaurátor, Storno Ferenc segítségével állították helyre.

A 19. század végén Storno tervei alapján egy neogótikus keresztutat építettek a templom kertjébe, ezek pedig Hild Károly soproni kőfaragó munkái.