• martiniloben

2021.11.11.

Martiniloben, az újbor kóstolós, libalakomás osztrák gasztro-ünnep

Ausztria keleti tartományában, Burgenlandban a hagyomány szerint november 11-én kóstolják először az újbort, ebből a régi szokásból fejlődött ki a Márton-naphoz és a libalakomákhoz kötődő nyitott pincés gasztro-ünnep, az első hallásra furcsán hangzó Martiniloben.

November 11-e, Szent Márton napja közeledtével Burgenlandban és a Fertő tó osztrák oldalán élő gazdák szélesre tárják a borospincéik kapuját. Miközben Burgenland védőszentjét, Szent Mártont ünneplik, az újbort is „megkeresztelik”. Ilyenkor a hagyományos újborkóstolás mellett minden valamirevaló pincészet nyitva van és a Martiniloben során a bor szerelmesei egyik pincéről vándorolnak a másikig. Megkóstolják, elbírálják és elnevezik a fiatal borokat. Azt a bort, amelyik megérett, a Martiniloben során hivatalosan is borrá avatják, természetesen kiadós Márton-napi libalakoma kíséretében. Iyenkor koccintani is csak a már megkeresztelt újborral lehet.

A Martiniloben Burgenlandban hatalmas gasztro-ünnep, a sokszor fesztiválok kísérte pincetúrák alkalmával a Fertő tó körüli szőlősgazdák igazán válogatott ételekkel, a poharakban pedig a régió legjobb boraival várják a vendégeket.

A Martiniloben egyébként azt jelenti: Márton dícsérete.

Szent Márton püspök 1921 óta Burgenland védőszentje, amely onnan ered, hogy a tartomány egy része Trianonig a történelmi Vas vármegyéhez tartozott, amelynek Savaria (Szombathely) szülötte, az egykori toursi püspök a patrónusa. Az ismert legenda szerint a IV. században élő Szent Márton nem érezte magát méltónak a püspökséghez, ezért egy istállóban rejtőzött el. Ám a gágogó libák elárulták őt, ezért a mai napig bűnhődniük kell…

Azóta – mint tudjuk – Márton-napi ünnep nem létezhet libasült nélkül: ekkor ropogósra sült libát esznek vöröskáposztával és gombóccal, majd mindezt néhány pohár kiváló burgenlandi borral öblítik le.

Ausztria-szerte körülbelül 550 000 libát dolgoznak fel ilyentájt. Két százalékuk – 11 ezer liba – Burgenlandból származik. Nem tömik őket halálra, a burgenlandi hagyománytisztelő gazdák a libatartás egy több évszázados módját élesztették fel: a libákat szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetes módon növekednek ízletes Márton-napi libává.

Fotó: pixabay