• martiniloben

2022.11.08.

Martiniloben, az újbor kóstolós, libalakomás osztrák gasztroünnep

Ausztria keleti tartományában, Burgenlandban a hagyomány szerint november 11-én kóstolják először az újbort, ebből a régi szokásból született a Márton-naphoz és a libalakomákhoz kötődő nyitott pincés gasztroünnep, a Martiniloben.

November 11-e, Szent Márton napja közeledtével Burgenlandban és a Fertő tó osztrák oldalán élő gazdák szélesre tárják a borospincéik kapuját. Miközben Burgenland védőszentjét, Szent Mártont ünneplik, az újbort is ekkor „keresztelik” meg. Ilyenkor minden valamirevaló pincészet nyitva, a vendégek pedig egyik pincétől a másikig vándorolnak és kóstolgatnak. Azt a bort, amelyik megérett, a Martiniloben során hivatalosan is borrá avatják, természetesen kiadós Márton-napi libalakoma kíséretében. Iyenkor koccintani is csak a már megkeresztelt újborral lehet.

A Martiniloben Burgenlandban hatalmas gasztrorendezvény, a sokszor fesztiválok kísérte pincetúrák alkalmával a Fertő-táj szőlősgazdái igazán válogatott ételekkel, a poharakban pedig a régió legjobb boraival várják a vendégeket.

A hagyomány egyben fontos üzleti esemény, hiszen ez a hétvége a turizmus szempontjából komoly tényező.

Márton dícsérete

A Martiniloben egyébként azt jelenti: Márton dícsérete. Szent Márton püspök 1921 óta Burgenland védőszentje. A tartomány egy része Trianonig a történelmi Vas vármegyéhez tartozott, Szent Márton pedig itt született, Kr. u. 317-ben Savariában (Szombathely). Még a legkisebbek is ismerik legendáját: Márton nem érezte magát méltónak a püspökséghez, ezért egy istállóban rejtőzött el a küldöttek elől. Ám a hangosan gágogó libák elárulták rejtekhelyét…

November 11-e ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: eleink megkóstolták az új bort és nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol, mert aki Márton napján libát nem eszik…

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló különben 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, a cselédek ekkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.

A Márton-napi ünnep Burgenlandban sem létezhet libasült nélkül: ekkor ropogósra sült libát esznek vöröskáposztával és gombóccal, majd mindezt néhány pohár kiváló burgenlandi borral öblítik le.

A statisztika szerint, Ausztria-szerte közel ötszázezer libát dolgoznak fel ilyentájt. Nagyjából 2 százalékuk – 11 ezer liba – Burgenlandból származik.

Nem tömik őket halálra, a burgenlandi hagyománytisztelő gazdák a libatartás egy több évszázados módját élesztették fel: a libákat szabadon tartják a nagy kiterjedésű legelőkön, és természetes módon növekednek ízletes Márton-napi libává.

Egyszóval bármerre is járunk ezen a hétvégén, biztosan találunk majd egy nyitott pincét.

Fotó: pixabay