• szentmargitbanya-burgenland

Szentmargitbányai kőfejtő

Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) hírnevét egészen a múlt századig az itt bányászott kő, mint kiváló építőanyag jelentette, aztán a dolgok alaposan megváltoztak. A Sopronhoz közeli, világörökségi Fertő-tájon fekvő aprócska település neve ma – minden túlzás nélkül – egy grandiózus fesztiválhelyszínt, valamint Ausztria legnagyobb szórakoztató projektjét, a meseparkot is jelöli.

A Fertő nyugati oldalán található római kori Szentmargitbányai Kőfejtő az ide nem messze fekvő fertőrákosi kőfejtő ikertestvére. Szentmargitbánya a Lajta-hegység és a Fertő sztyepptava között elterülő Ruszti dombság lankáin fekszik, a kőfejtőben ma is dolgoznak.

Európa legrégebbi és legnagyobb kőbányája ez, ahol a rómaiak kezdtek el követ fejteni, felhasználták értékes mészkövét, amely egy őskori beltenger helyén keletkezett. Innen a Römersteinbruch elnevezés is.

Ebből a homokkőből építették fel vagy kétezer évvel ezelőtt a Fertő túlsó oldalán fekvő várost, Pannonia provincia fővárosát, Carnuntumot. Az évszázadok során Szentmargitbányáról jószerivel minden elérhető közelségben lévő településre szállítottak építőanyagot, még Bécs, a császárváros 19. századi nagy építkezéseihez is. Ebből a kiváló minőségű mészkőből használtak a bécsi Ring több impozáns épülete, például a Staatsoper, vagy a Hofburg és a Burgtheater, de a Szent István dóm, a Stephansdom építéséhez.

Szentmargitbánya egy festményen a Bécsi Természettudományi Múzeum kőtár részében.

Amikor 1989. augusztusában a Szentmargitbányával szomszédos Piusz pusztán tartott Páneurópai Pikniken a menekülők áttörték az osztrák-magyar határt, egy rövid időre itt szállásolták el őket.

A kőbánya a 17. században került az Esterházy család birtokába, mint nagyon sok falu és földterület ezen a vidéken. Azóta is az övék, ma már az Esterházy magánalapítvány tulajdonában van. A hátrahagyott, a sokak által egy kisebb Grand Canyon-hoz hasonlított helyet ügyesen a kultúra szolgálatába állították. A kultúra a múlt század végétől pezseg itt igazán, először egy európai szobrászati szimpózium nyílt meg, majd elsőrangú nyári operafesztivál helyszín lett.

Európa legnagyobb szabadtéri színpadát tudatosan alakították ki, egy rendkívüli természeti látványvilág,  grandiózus és pazar szabadtéri fesztiválhelyszín (Oper im Steinbruch) lett belőle, miután 1997-ben kezdték el a kőfejtőt szabadtéri előadások megrendezésére átalakítani. Annak ellenére, hogy az operafesztivál, mint vállalkozás volt már csődben is, szépen talpra állt, ráadásul mostanában már nem csak operákat szerveznek ide.

A kőfejtőt opera nélkül is meg lehet tekinteni májustól-októberig.

szentmargitbanya-burgenland

Hol találom?

A St. Margarethen település és Rust között, az 52-es főútról kell a bányához lekanyarodni. A hatalmas parkolóterület feletti dombocskán a Fertő-tó és a világörökségi-táj panorámája nyílik. Találunk itt egy információs kőtömböt térképpel, ami segít eligazodni a látványban. Nem csak a tó, a távoli szélkerekek, hanem a szinte kőhajításra lévő Familypark épületei is látszanak erről a pontról. 

Látnivalók a közelben