• Fraknó vára – Burgenland

    frakno-vara-burgenland
2019.11.11.

A Metropolitan Museumba mentek az Esterházy-kincsek

Hamarosan nyílik a világ egyik leghíresebb múzeuma, a New York-i METROPOLITAN MUSEUM OF ART  kiállítása, ahol a barokk és reneszánsz kor különleges műtárgyaiból, technikai ritkaságaiból láthatóak értékes műkincsek.

A tárgyak között ott lesz a fraknói Esterházy-kincstárból érkező néhány ékesség is. Például ez a zenélő automata Bacchus-szekér.

esterhazy-met-scornelia_gobauer

Fotó: Cornelia-Gobauer – Esterházy Alapítvány – forrás itt

Az aurópai barokk udvarok mechanikus csodáit, ötvösmunkáit gyűjtötték össze a New York-i kiállításba, különösen zenélő automata órák,  hangszerek, ékszerek, szobrok és bútorok – csupa rendkívüli és művészi kidolgozottságú tárgy lesz látható, melyek az 1550 és 1750 közötti időszakban európai uralkodók és főurak udvari gyűjteményében kaptak helyet.

A korabeli tudományos, technológiai újításokat felmutató műalkotásokat a korai újkori királyok, hercegek és főurak igencsak kedvelték, mivel hatalmukat és gazdagságukat ezek a tárgyak jól reprezentálták.

És ebbe a sorba magasan beletartoztak az Esterházyak is, a maguk csodakamrájával. A fraknói Esterházy-kincstár, a Kunst- und Wunderkammer egyedülálló Európában, valójában az egyetlen eredeti helyén megőrzött gazdag műkincsgyűjtemény.

A közel kétszáz műtárgyat világszerte ötven különböző gyűjtemény adta a MET –  Marking Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe -elnevezésű kiállításába. 

A kölcsönző intézmények között megtalálhatók például a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a londoni Victoria & Albert Museum, az Art Institute of Chicago, a berlini és a drezdai múzeumok, de természetesen a bécsi a Kunsthistorisches Museum a Habsburg-ház császár-királyi gyűjteményéből származó különleges és különösen értékes műtárgyai is.  

A kiállítás 2019. november 25-én nyílik és 2020. március elsejéig lesz látható a MET-ben.