Azt a soproni nótát ismerik, hogy …

” A Savanyú tizenhatszél gatyája, megakadt a cserfabokor aljába” ?

Nem csoda, ha nem ismerős. Ez egy régi, néhány soros dalocska, amit Sopron és Kismarton környékén énekeltek még a múlt század derekán. Soproni születésű, nagycenki illetőségű énekes dalolta fel Kertész Gyula gyűjtőnek 1958-ban.

Nem is tudnánk róla, ha nem létezne egy hangarchívum, ahol ilyen különlegességeket tárolnak.

A hangarchívum attól válik nagyon izgalmassá, hogy rákeresve megtaláljuk, milyen nótákat énekeltek azon a vidéken, ahol élünk, harminc, negyven vagy akár hatvan évvel ezelőtt.

Elképesztő mennyiségű dallamot raktároz a MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívuma, mert erről a hantárról van szó. Ha kedvünk van, kutakodhatunk benne. A többnyire népdalokat tartalmazó hangadatbázis ugyanis nem csak kutatók, hanem bárki számára szabadon hozzáférhető.

Rákereshetünk a Hanság, a Rábaköz, az Őrség, Göcsej vagy bármelyik tájegység dalaira.

Ráadásul nem csak virtuális dossziékban lehet keresgélni, hanem egy interaktív térkép segítségével gyorsabban és könnyebben is.

Így bukkantunk rá A Savanyú tizenhatszél gatyája című nótára is, s miután van még egy nóta Savanyú híres ember nagy betyár címmel Sopron/Kismarton gyűjtésben, biztosak lehetünk abban, hogy a Savanyú név alatt egy híres helyi betyár létezhetett.

De van itt soproni gyűjtésből Csikós csikós azt az áldott voltodat! címmel nóta, vagy például Deszkakapu fehér ház vagy Tyúkot fogtam megölőre címmel Fertőszentmiklósról.

Némelyiknek nem csak a kottáját találjuk meg, hanem meg is hallgathatjuk.

Ebben a ritka értékes archívumban térképen is lehet kutakodni.

   

hangarchivum-elmenynektek-1