• esterhazy-palota-banyaszati-muzeum

Bányászati múzeum – Esterházy-palota

A soproni belváros gyönyörű, kékre színezett épülete a Templom utcai ESTERHÁZY-PALOTA. 

A palota 1957 óta a Központi Bányászati Múzeumnak ad otthont.

Az épület legrégebbi traktusa még a 14. században épült, ám alatta az ókori Scarbantia városfalai húzódnak. Egy 20. századi régészeti feltárás során a pincéjében I. és III. századból való római kori falrészleteket tártak fel, udvarán a városfalakat kísérő Árpád-kori fal egy darabját, a déli szárnyban egy ugyanilyen korú kutat is találtak.

A ház egy gazdag polgárcsalád számára készült, Zsigmond uralkodása idején bővítették U-alaprajzúra. Ebből az időből a mai napig láthatók részletek: a boltozatos istálló, a kapualj ülőfülkéi és ablakai, a pince félköríves hordóállásai, és az emeleti előtér gótikus ablaka.

1560 és 1650 között késő reneszánsz stílusban a homlokzatot vízszintes övekre osztották párkányokkal, nagyablakos erkélyeket építettek, s az új, kétszárnyú kapu övpárkánya alá hadijelvényeket helyeztek el. Ekkori a loggiás, árkádos udvarbelső, s az utcai nagypince középpilléres boltozatos terme. Az épület a 16-17. században a soproni városkapitányok lakták.

A török kiűzése utáni békeidőben a város magánkézbe adta, a későbbi tulajdonos, Esterházy “Fényes” Miklós pedig barokk stílusban átépítette.

Az épület ma is látható homlokzatán, a kapu fölötti 18. századi Esterházy domborműves címer szintén Fényes Miklós óhajára készült. A homlokzati félkörös fülkébe a máriacelli kegyszobor másolata került. A szobor háttere barokk kagylódísz, Madonna ruháinak redői reneszánsz stílusú faragványok.

A palota bejáratánál, jobb oldalon találunk egy emléktáblát, ugyanis Joseph Haydn, Esterházy Miklós udvari zeneigazgatója több kamarazenei koncertet is adott a palotában.

Miután Magyarország első szénbányája Sopron Szabad Királyi Város erdejében, Brennbergbányán volt, így Sopronnak évszázados kapcsolatai voltak a bányászattal.

Az épületet 1957-ben a város a Központi Bányászati Múzeumnak adta át, ma a Soproni Múzeum gondozza a gyűjteményt, lebilincselő kiállításokon lehet ismerkedni a bányászat és a bányaművelés múltjával.