2024.04.04.

Fertő tavi hajóutak, kerékpárszállító kompok

2024-ben a Fertő tó magyar oldalán továbbra sincs strandolási lehetőség, és nem közlekednek hajójáratok sem. A tó egyetlen látogatható vízpartja Fertőrákosnál volt, de a jelenleg is zajló Fertő Part turisztikai beruházás miatt, a tópart idén sem látogatható. A fertőrákosi egykori strandra kimenni sem érdemes, elzárt, őrzött, építési terület.

Hajózni a Fertő tavon a Fertőrákossal szomszédos burgenlandi Mörbisch (Fertőmeggyes), illetve a Fertődhoz viszonylag közeli Illmitz (Illmic) kikötőiből lehet, ha valaki Sopronhoz vagy a Fertő-tájhoz legközelebbi lehetőséget keres.

Hajókikötő a Fertő nyugati oldalán még Ruszton (Rust) és Breitenbrunn (Fertőszéleskút) van, a keleti oldalon pedig Podersdorfnál (Pátfalu).

A kompok Mörbisch-Illmitz, Podersdorf-Rust, Breitenbrunn-Podersdorf között közlekednek, oda-vissza menetrendszerűen a főszezonban óránként.

A tavon 5 hajózási társaság működik, nagyjából egyforma áron dolgoznak, kínálatukban a sétahajózás, különleges alkalmakra (pld. grillparty, esküvő) felkészített hajójáratok és természetesen a kerékpárszállítás is megtalálható.

Egyes hajótársaságoknál lehetséges online jegyet vásárolni, de inkább eurót tartsunk magunknál és indulás előtt negyed órával legyünk a kikötőben.

ferto-tavi-hajokikotok

Fontos információ, hogy a Fertő tó vízmélysége alacsony, átlag 1 és másfél méter közötti, száraz időszakokban az alacsony vízszint miatt előfordulhat, hogy a járatok nem közlekednek, ezért célszerű indulás előtt mindig tájékozódni.

‍Információk kerékpárosoknak

illmitz.hajokikoto

‍Aki az úgynevezett Fertő „kis kört” (kb. 60 km, nagyjából 5 óra) készül kerékpárral letekerni, a Fertő-tájon és a tó magyar oldaláról indulva, a Mörbisch és Illmitz kikötőkből induló kompok valamelyikét tudja igénybe venni. Az útvonal például Sopronból indulva ez lehet: Fertőrákos – Mörbisch (kikötő) – hajóút – Illmitz (kikötő) – Apetlon – Fertőújlak (Mekszikópuszta) – Sarród – Fertőd – Fertőszéplak – Hegykő – Fertőhomok – Hidegség – Fertőboz – Balf – Fertőrákos – Sopron.

A kompok kerékpárt szállítanak, e két kikötőből fél óránkénti indulással. A menetút kb. 20 perc – fél óra, egy út felnőttnek 10, gyermeknek 5 Euro a 2024-es évben. Oda-vissza jegy ára felnőtt számára 18 Euro, gyermeknek 9 Euro. Csak készpénzben lehet jegyet váltani.

A járatok reggel 9 órától 17 óráig minden félórában indulnak főszezonban, szeptember végéig, a kerékpár szállítása ingyenes.

ferto-tó-hajoutak-morbisch

Jó tudni…

Magyar oldalon a Fertő tó sajátosságai, azaz a hatalmas kiterjedésű nádasövezet miatt maga a Fertő tó nem megközelíthető. A világörökségi Fertő-táj kis falvain is átvezető tókerülő B10 jelű kerékpárút nem közvetlenül a tó mellett vezet el, a tó nincs a látóhatárban.

Aki szeretné a Fertő panorámáját látni, keresse fel a Sopron-Tómalom melletti Kecske-hegyi kilátót, a fertőrákosi kőfejtőt, de a legjobb panoráma a fertőbozi Gloriette kilátóból tárul elénk, illetve érdemes elmenni a Fertőd-Sarród közelségében található mekszikópusztai (Fertőújlak) madármegfigyelőhöz.

Vízre szállni magyar oldalon a Fertő-Hanság Nemzeti Park által szervezett kenutúrákon lehet, tavasztól-őszig Balf közelségében, a Csárdakapu csatornánál.

‍Kerékpárszállító vonatok a Fertő tóhoz

Fertő tó – keleti oldal

2024. április 13-tól augusztus 25-ig, kizárólag hétvégi napokon indít vonatokat a GYSEV vasúttársaság Sopron és Nezsider (Neusiedl am See) között. A járatok minden szombaton és vasárnap naponta kétszer, reggel 9:08-kor, illetve 15:08-kor indulnak Sopronból, majd a pinnyei, fertőszentmiklósi és fertőszéplaki megállás után a Fertő tó keleti oldalán haladva érik el Nezsidert (Neusiedler See). Innen 11:33-kor, valamint 17:33-kor indulnak Sopronba.

A „Ferő-táj” néven futó vonatokon ingyen szállíthatjuk a kerékpárt. Az egy útra szóló felnőtt jegyért 3 eurót, a 24 órás bérletért 6 eurót, a 48 órás bérletért pedig 8 eurót kell fizetni.

Fertő tó – nyugati oldal

ÖBB vonatokkal Eisenstadt (Kismarton) – Schützen am Gebirge – Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza) – Parndorf (Pándorfalu) vonalon tudunk kerékpárt is szállítani. Sopronból a Bécs felé közlekedő vonatra kell felszállni, majd Wulkaprodersdorf (Vulkapordány) állomáson átszállni a Parndorfig közlekedő vonatra. (A kerékpárokat az akadálymentesített peronon a szomszédos sínpárig kell csak áttolni.) 

‍Határállomások

Személygépkocsival a Fertő ausztriai oldalára Sopronból a Sopron-Klingenbach határátkelőn keresztül, a Fertő-tájról (Fertőd irányából) pedig a Pamhageni határátkelőn át tutunk átjutni Ausztriába. Mosonmagyaróvár irányából Albertkázmérpusztánál.