Híres rózsakertek Soprontól Bécsig

Talán a világon fellelhető összes létező fajta, több ezer különféle színű és illatú rózsa csodálható meg ezekben a rozáriumokban, ha Soprontól Bécsig négy híres kertet is meglátogatunk. A rózsák május közepétől júniusig kínálnak igazán kivételes látnivalót, így a páratlan látványért és illatélményért érdemes ebben az időszakban felkeresni ezeket a parkokat.

A Sopronhoz legközelebbi és leghíresebb rózsakertet a fertődi Esterházy-kastély parkjában találjuk. A helyiek, ha tehetik, minden évben ellátogatnak ide, mikor májusban megnyit a rózsakert és a „virágok királynői” szépen bontogatják szirmaikat, a fertődi rózsakert is ilyenkor a legszebb, akár vezetett túrával is végigjárhatjuk.

A rózsakert Esterházy Miklós felesége, Cziráky Margit hercegné nevét viseli, aki az 1900-as évek elején alakíttatta ki az ország akkor egyik leglátványosabb rózsakertjét. Néhány évvel ezelőtt a kertet tudományos dokumentációk alapján megújították, jobbára a magyar nemesített fajtákat találjuk itt.

A kastély Sopronból alig fél óra autóút a Fertő parton.

A Cziráky Margit Rózskertről itt olvashat.  

Bad Sauerbrunn (Savanyúkút) rózsakertje jóval fiatalabb, mint a fertődi Cziráky Margit Rózsakert, azonban maga az osztrák városka jelentős múlttal rendelkező fürdőváros, érdemes felkeresni. Az 1800-as évek végén hazánkból, még Budapestről is sokan látogatták gyógyító forrásvize miatt. Savanyúkút középpontjában található Kurpark rozáriuma rendkívül látványos, szépen gondozott és szinte minden elképesztő fantázianevű rózsafajta megtalálható benne.

bad-sauerbrunn-rosarium

A Rozárium egy nyílt parkban található, ahová általában ingyenesen be lehet lépni, padokon megpihenni és megkostolható a gyógyító forrásvíz is. A gyönyörű rózsakertet a Sopronhoz ca. fél órás autóúttal (Fraknó vára irányában), Burgenland Rozália-régiójában, Mattersburg (Nagymarton) közelében találjuk. Sopronból akár kerékpárral is neki vághatunk az útnak. (Rosalia kerékpárút R 32 útvonalán.)

A park ingyenesen látogatható, kivéve, amikor kulturális programok zajlanak a park központjában elhelyezett szabadtéri színpadon, ahol zenei fesztiválok is vannak.

A Rozáriumról részletesen itt írtunk.

Az osztrák főváros melletti Badent, a monarchiás idők egyik legdivatosabb fürdővárosát talán nem is nagyon kell bemutatni, honfitársaink körében nagyon kedvelt úti cél. Különösen élénk a turistaforgalom itt nyáron és a rózsavirágzás idején.

badener-rosarium- baden-bei-wien

A kilenc hektáros Doblhoffparkban harmincezer szépséges, fantáziadús elnevezésű rózsatő virágzik 75 ezer négyzetméteren, 800 különféle fajtából.

Badenben van egy másik híres park is, a badeni kaszinó melletti Kurpark. Igazi, békebeli park, tavasszal és júniusban ingyenes koncertekkel, szökőkúttal, hírességek szobraival és hasonlóan szép virágágyásokkal. Ha a Doblhoffpark rózsáival már eltelt az ember, 5-10 perces könnyű sétával érdemes átmenni oda is.

A rózskert mindig (este is) nyitva és ingyenesen látogatható. A nyugati határszéltől nagyjából egy órás autóúttal el tudjuk érni, akár egy délutáni kirándulásnak is alkalmas program. Sopronból 60 km távolságra fekszik, és még autópálya matricát sem feltétlenül kell vásárolnunk az útra.

A rózsakertről részletesen itt olvashat. 

Az osztrák főváros első közparkja a Volksgarten, ahová a Burg, a Ring, a Burgtheater és a kormányzati negyed felől egyaránt be lehet sétálni. Májustól szeptemberig rózsákban tobzódik a park nagy része, a Grillparzer-emlékmű és a Burtheater közötti két lugasban több száz rózsafajta és több ezer tő rózsa illatozik.

becs-volksgarten
becs-volksgarten

Érdekesség, hogy a rózsatöveket a bécsiek örökbe is fogadhatják – a kis táblákon ezekről olvashatunk, némelyiken személyes üzenetek is állnak. A legtöbb rózsa sárga, úgy tudni, ezzel utalva a jellegzetes bécsi császári zöld-sárga színpárosításra, ami több helyen is visszaköszön Schönbrunntól Laxenburgig.

Ha két múzeum látogatás közötti időben a Népkertben hűssölnénk kicsit, a számolatlan mennyiségű padok egyikén pihenhetünk meg. Keressük meg Sisi több mint két méteres márványszobrát, képletesen szólva, ő is rózsa, hiszen Bajorország rózsájaként emlegették.

Sopronból legkényelmesebben talán leginkább vonattal érdemes utazni, ha autóval megyünk, keressünk egy P+R parkolót a közelben, az lesz a legkifizetődőbb.