• cak-pincesor

Cáki Pincesor

Kurta kis falu bújik meg a Köszeghegyalján, a neve: Cák. A kis falut szép fekvése és műemlékházai teszik páratlanná. A domboldalban terebélyes gesztenyefák alatt apró, ősi pincék sorakoznak. Kétszáz éve állnak itt a fehérre meszelt, agyagból tapasztott falak.

Cák a Kőszegi-hegység lábánál, Kőszegtől 5 km-re fekvő település, melynek végén 8 kis zsupfedeles házikó sorjázik cikkcakkban. A pincék a 19. század elején készültek tölgy- és gesztenyefa gerendákból, melyeket agyaggal tapasztottak be. Földes padozatot, boronagerendázatos falakat, szelemenes, ollóágazatos nádtetőt láthatunk itt. A jellegzetesen előreugró tetőzet a szabadban is védelmet nyújtott az eső és a tűző nap ellen.

Cákon egykor virágzott a szőlő-és borkultúra, melyet itt is elsöpört az amerikai kontinensről származó szőlőgyökértetű okozta filoxéra. Attól kezdve szelídgesztenyét és gyümölcsöt tároltak ezekben a pincékben. A korabeli borászatra már csak egy kiállítás emlékeztet, régi hordók, faragott prések, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket látni itt.

Cák a Soproni Borvidék része, az újra telepített szőlőtőkék jóféle fehér és vörösbort adnak, melyeket a pincékben alkalmanként borkostolós programokon érdemes megízlelni.

Hol találom?

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum védelem alatt álló pincéi Cák község határában állnak. Kőszeg, Velem, Bozsok útvonalra érdemes felfűzni megtekintését.

Nyitva tartás: Április 1-től november 1-ig hétfő kivételével minden nap 11-17 óráig.