• cak-pincesor

Cáki Pincesor

Kurta kis település a Köszeghegyalján Cák. Az alpokaljai kis falut szép fekvése és műemlékpincéi teszik páratlanná: a falu mögött húzódó domboldalban terebélyes gesztenyefák alatt apró, nádtetővel fedett, több mint kétszáz éves pincék sorakoznak. 

Cák a Kőszegi-hegység lábánál, Kőszegtől 5 km-re fekvő település, melynek végén 8 házikó sorjázik a gesztenyésben cikkcakkban. Egykoron errefelé minden hegyaljai falunak volt a cákihoz hasonló pincesora. Nagy szerencse, hogy a szombathelyi Savaria múzeum munkatársai az 1970-es években legalább ennyit meg tudtak menteni, hiszen itt Cákon is eredetileg több mint 30 pince állt. Most ez a 8 szépen rendbe hozott épület alkotja a Cáki Műemlék Pincesort.

cak-pincesor
caki-pincesor

A pincék az 1800-as évek elején épültek tölgy- és gesztenyefa gerendákból, melyeket agyaggal tapasztottak be, tetejüket zsúppal fedték. Eredetileg nem is igazán bor, hanem gesztenye és egyéb gyümölcsök tárolására használták őket, és jobbára présházként szolgáltak. Jól szellőző, fagytól védett kialakításuknak köszönhetően hosszú ideig eltárolható volt bennük a gyümölcs és a bor. A gyümölcsöket vesszőből font polcokon tárolták, a padláson szénát tartottak és ide terítették ki a szelídgesztenyét még gubacsos állapotában, hogy a jól szellőző helyen sokáig eltartható legyen.

A pincék bejáratait déli irányba tájolták, így érte a legkevesebb napsütés a falakat, annak érdekében, hogy az épület ne melegedjen nagyon fel.

cak-pincesor
cak-pincesor
cak-pincesor

Cákon egykor virágzott a szőlő-és borkultúra, melyet itt is elsöpört az amerikai kontinensről származó szőlőgyökértetű okozta filoxéra. Ettől kezdve már csak szelídgesztenyét és gyümölcsöt tároltak a pincékben. A korabeli borászatra egy kiállítás emlékeztet, régi hordók, faragott prések, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket látni itt.

Cák a Soproni Borvidék része, az újra telepített szőlőtőkék jóféle fehér és vörösbort adnak, melyeket a pincékben alkalmanként borkostolós programokon érdemes megízlelni.

A népszerű túraútvonalak vezetnek errefelé, így Cák közkedvelt a természetjárók körében, több túraútvonal halad át a pincesor területén. A pincesor végében található a hordómosó forrás, melyet régen a hordók tisztítására, mosására használtak. A forrás vize iható, egyben a 9. állomása a Források útja tanösvénynek.

cak-pincesor

Hol találom?

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum védelem alatt álló pincéi Cák község határában állnak. Kőszeg, Velem, Bozsok útvonalra érdemes felfűzni megtekintését.

Nyitva tartás: Április 1-től november 1-ig hétfő kivételével minden nap 11-17 óráig.