• Várkerület – Sopron

    husegkut

Hűségkút Sopronban

Három évszám, három fontos esemény, három szoboralak ezen a várkerületi díszkúton – mindegyik Sopron történelmének egy-egy sarokpontja. A szoboregyüttes középpontjában egy oszlop áll, tetején az országalmát látjuk egy díszes párnán.

A díszkút a Sopronban élő szobrász- és éremművész, Soltra E. Tamás alkotása. Érdekessége, hogy a két és fél méteres átmérőjű kúttál egyetlen mészkőből, kézzel lett megfaragva. A díszkút 2003. óta áll ezen a kis téren a soproni Várkerületen, nagyjából ott, ahol korábban egy szovjet emlékmű állott.

husegkut-sopron

Nézzük, milyen eseményeket jelképez ez a három bronzból készült szoboralak.

Sopron városkulcsát kezében tartó István-bíró – 1277

Az István bíró-korabeli történet elég szövevényes, árulással és túszejtéssel tarkított. 1273-ban Ottokár cseh király, osztrák herceg serege érkezett Sopron városfalai elé. Az ellenálló Sopron nagy árat fizetett IV. László magyar király iránti hűségéért.

A történet negatív főszereplője Péter várnagy, aki rávette a soproniakat, hogy hódoljanak be és adjanak kezeseket, túszokat Ottokárnak. Sopron elöljáróinak csellel elrabolt gyermekeit a város feláldozta azzal, hogy a magyar király oldalára állt és érkezésekor beengedte a városba IV. Lászlót. 

Ez volt az a híres esemény, amely okán a király a soproniak hűségét, a számos kiváltsággal járó Szabad Királyi Város raggal jutalmazta 1277-ben, lakói szabad polgárokká váltak.

István bíró alakja a hűség jelképe.

husegkut-sopron

Szavazócédulát kezében tartó Sopronyi Thurner Mihály  – 1921

1921. december 21-én a soproniak népszavazáson döntöttek arról, hogy a trianoni döntést követő referendumon Sopron magyar maradjon. Sopron ezután kapta meg a Civitas Fidelissima –  Leghűségesebb város címet.

A város élén hosszú évekig álló polgármester, Sopronyi Thurner Mihály fontos szerepet vállalt – egyrészt a polgárok meggyőzésében, másrészt a szavazás hivatali lebonyolításában.

A polgármester alakja a hazaszeretet jelképe.

Sopronyi Thurner Mihályról bővebben itt olvashat.

husegkut-sopron

Szabadságot jelképező Európa-hölgyalak – 1989

A kezében a vasfüggöny egy darabkáját tartó hölgyalak az 1989-ben, a Sopron melletti Piópusztán történt Páneurópai Piknik eseményére emlékeztet. A rendezvényen több száz kelet-német jutott át a határon Ausztriába. A Páneurópai Piknik hozzájárult a berlini fal lebontásához, a két Németország és Európa egyesüléséhez.

A nőalak a szabadság jelképe.

Merre találom?