• Balf, gyógyfürdő

    balf-furdo-elmenynektek
2020.06.22.

Újra nyithatnak a beltéri medencék a szállodákban és fürdőkben

Újra beüzemelhetik a szállodákban és a fürdőkben a beltéri medencéket, vizes élményelemeket, működhetnek a szaunák és gőzfürdők, megnyithatják a gyógyászati célú medencéket (pl. tangentor, szénsavfürdő) és még a babaúszást szolgáló medencéket is.  

Érdemes figyelni az élmény- és termálfürdők weboldalait (a Sopron közeli Balf, Hegykő, a Vas megyei Bük, Sárvár, Lenti, Celldömölk, hogy csak néhányat emeljünk ki a régióban), hogy mikor és milyen szabályokkal nyitnak és üzemelnek június 18-tól.

Azonban még jó ideig nagyon körültekintőnek kell lennie annak, aki a kikapcsolódást, sportolást vagy a gyógyulást medencés környezetben tervezi. A szigorítások és szabályok vélhetően jó hosszú ideig velünk maradnak.

De kell-e félnünk a vírustól ezeken a helyeken?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ június 18-án adott ki egy útmutatót, melyben azt írják, hogy a vírus fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély.

Ráadásul az általánosan használt fertőtlenítőszerek (például a 0,1 %-os hypo, a 70 %-os alkohol vagy a 0,5 %-os hidrogén-peroxid) 1 perc alatt inaktiválják a vírust a felületeken.

Ez megnyugtatóan hangzik, így valószínűleg a medencék, uszodák fertőtlenítése, tisztasága az egyik kulcselem a biztonságos fürdőzéshez.

Az útmutató szerint a koronavírusok úgynevezett burkos vírusok, amelyek a sérülékeny külső lipid burok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a nem burkos vírusok. A lipid burok érzékeny az oxidálószerekre, mint pl. a klórra, vagy a hidrogén-peroxidra.

Ugyan a fürdővízre vonatkozóan nem készült tanulmány, de a tapasztalatok alapján a megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradék fertőtlenítőszer szint biztosítása esetén a fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben – írják.

Csak egészségesen menjünk közösségbe!

A jelenlegi koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek belégzésével fertőződhetnek meg. A cseppek a környezeti felületekre érkezve is hosszabb-rövidebb ideig fertőzőképesek maradhatnak és közvetíthetik a fertőzést.

Ha lehet, online vásároljunk belépőt, és tartsuk a távolságot a sorban állásoknál, figyeljük és tartsuk be a helyi szabályokat.

Fotó: ÉlményNektek archív