• Bécs

    maria-terezia-emlekmu-becs
    "

Mária-Terézia-emlékmű Bécsben

Szinte lehetetlen kikerülni az osztrák főváros leglátványosabb szoborcsoportját, a két híres bécsi múzeum, a Szépművészeti és Természettudományi neoreneszánsz épületei között álló Mária Terézia emlékművet.

A Ferenc József óhajára modern világvárossá átszabott bécsi belváros monumentális emlékműve ez, olyannyira, hogy a talpazat több mint 600 négyzetmétert foglal el a császárnőről elnevezett térből.

A Habsburg-Lotaringiai Ház ősanyjának emléket állító szoborcsoport 1888. májusa óta áll a Maria Theresien Platzon, turisták milliói szelfiznek körülötte.

maria-terezia-emlekmu-becs
maria-terezia-emlekmu-becs

Csak maga a császárnő hat méter magas, és közel 12 tonnát nyom.

A szobor ma is Közép-Európa legmonumentálisabb köztéri emlékműve.

A Habsburgok talán leghíresebb uralkodójának, a negyven évig regnáló Mária Terézia (1717-1780) emlékének szentelt szoborcsoport posztamense húsz méter magasan nyúlik az ég felé, 44 tonnás súlyából pedig csak maga a 6 méter magas uralkodónő nyom majdnem 12 tonnát.

Hogy a kolosszális súly biztosan álljon a talajon, a rezgés is “elnyelődjön”, no és spóroljanak is valamit az anyagon, a talapzat belsejét üregesre tervezték, amiben aztán állítólag Bécs megszállása alatt az oroszok tekintélyes nagyságú fegyverarzenált rejtettek 1945-ben.

maria-terezia-emlekmu-becs
maria-terezia-emlekmu-becs

A megrendelő, Ferenc József császár a költségek tekintetében nem spórolt, neki ugyan mindegy volt a kompozíció, hogy Mária Terézia ül vagy áll, a lényeg, hogy az emlékmű a császárnői erényeket (az igazságosság, az erő, a gyöngédség és a bölcsesség) és a birodalom hatalmának nagyságát szuperlatívuszokban hirdesse.

Így aztán Mária Terézia trónszéken ül, és egy nagyon fontos dokumentumot, a leányági örökösödésről szóló Pragmatica Sanctio okiratát tartja a kezében.

Alatta pedig áll 24 szoborlak, és azon túl, hogy a császárnő hadvezérei, tudósok, művészek, egyben a tudomány, a művészet, a háború, és a munka allegóriái is. Közöttük öten pedig magyarok.

A Habsburg-Lotaringiai ház “ősanyjának” emléket állító mű építési projektje az ötlettől a megvalósulásig 15 éven át, 1872 és 1887 között tartott.

maria-terezia-emlekmu-becs
maria-terezia-emlekmu-becs

Az alapzat mathauseni gránitból, a talapzat cseh barna szarufényes gránitból, az oszlopok pedig dél-tiroli kígyókőből készültek.

A Kaspar von Zumbush által megálmodott szoborcsoportot rendszeresen szükséges tisztítani, elsősorban a madárürülék, a por és a korom szennyezik, de a szerkezet elemeiben alapból kárt tesz az idő vasfoga is. Legutóbb 2013-ban, az emlékmű átadásának évfordulóján tisztították, mintegy 5 éves munkával. Másfél millió Eurót költöttek rá.

A figurákat és szobrokat speciális hálóval védik, de különleges anyaggal kell védekezni a korrózió ellen, ami különösen a lovak patájánál tett károkat. Érdekesség, hogy Mária Terézia trónszéke alatt van egy ellenőrző nyílás, így az alak belülről is hozzáférhető.

maria-terezia-emlekmu-becs
maria-terezia-emlekmu-becs
maria-terezia-emlekmu-becs

1888. május 13-án, Mária Terézia születésnapja alkalmából rendezett ünnepélyes szoboravatása Magyarországon is nagy, sőt bulvárhír volt.

Több tízezer vendég élvezte a ceremóniát, melyre visszajött Bécsbe Erzsébet királyné is. Ott volt Rudolf főherceg is, aki azzal keltett feltűnést, hogy először mutatta meg arcát a nyilvánosságnak szakáll nélkül.

A korabeli lapokból tudni, az ünnepség alatt mindössze két személyt tartóztattak le zsebtolvajlásért és nyolcan estek össze ájultan az ácsorgás következményeként, egyikük éppen az alkotó, Kaspar von Zumbush művész fia volt.

maria-terezia-emlekmu-becs