• Sopron

    sopron-turizmus
2019.08.04.

Mennyire szeretik Sopront, Hegykőt vagy Bükfürdőt? – A legnépszerűbb úti célok rangsora

Dübörög a hazai turizmus. Aki itthon töltötte szabadságát, maga is látja ezt, de ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal turizmust-vendéglátást elemző, tavalyi évre vonatkozó adataiból is. Nem csoda, óriási pénzösszegek jutnak idegenforgalmi fejlesztésekre, aminek gyümölcse szépen érik, tavaly csak a kereskedelmi szálláshelyeken 510 milliárd forint volt a bruttó bevétel, ami majdnem 10 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Elkészült a legnépszerűbb úti célok rangsora is, a Nyugat-dunántúli helyeket vesszük most górcső alá.

A nemrégiben közzétett KSH adatokból azt láthatjuk, hogy a legkedveltebb úti célok a Nyugat-dunántúli régióban Hévíz, Bük, Sárvár, ezután Győr, végül pedig Sopron. És nagyon ott van a toppon Hegykő, a kis fürdőtelepülés a maga nagy hatásfokú termálvizével.

Ha országosan nézzük a listát, a legnépszerűbb úti célok rangsorában természetesen favorit – mint mindig – Budapest, de 2018-ban meg tudta tartani vezető helyét Hévíz, Hajdúszoboszló és Bük is. A vendégek általában 2-3 éjszakát töltenek el egy helyen. Legalábbis a statisztika szerint.

Nézzük a listát.

legnepszerubb-telepulesek-rangsora
Forrás: turizmus.com

A turizmus.com által közölt táblázatban a harmadik oszlop számsorát érdemes szemügyre venni, ebben ugyanis minden benne van. Azaz itt nem csak a kereskedelmi szálláshelyek (hotelek, panziók, kempingek), hanem a jelentős forgalmat elkönyvelő, úgynevezett üzleti célú egyéb szálláshelyek, azaz a magánszállásások (szobakiadók) adatai is szerepelnek, összesítve láthatók. Ha azt vesszük, ez a rangsor mutat teljesebb képet.

Kicsit más az összkép a Magyar Turisztikai Ügynökség népszerűségi listáján

Mindez azért is érdekes, mert a lenti táblázatban csak a hotelek, panziók, kempingek forgalmát összesítették, s nem számolták bele a magánszállások vendégeinek számát. De ezen a hazai és a külföldről érkezettek számát is feltüntették.

Hévíz kedveltsége a hazai vendégek körében nőtt, a külföldiek körében viszont némileg csökkent. A szinte érzékelhetetlenül pici vendégéjszaka szám csökkenés mellett nagyon jól megy Büknek, amely a negyedik legnépszerűbb település, Sárvárnak, amely javított is, a rangsorban pedig a nyolcadik helyen áll, és Győrnek, amely a teljes vendégforgalmat tekintve – mint említettük – a 10. helyről 2018-ban a kilencedikre javított.

Álljunk is meg egy pillanatra Győrnél.

A várost igencsak kedvelik a külföldiek, a külföldi vendégeket összesítő listán az előző évi adatokhoz képest 2018-ban sokkal (12%-al többen látogatták), s ezzel Siófokot beelőzve, a nyolcadikról a hetedik helyre lépett. Összességében 14 %-os növekedést produkált, ami a 9. legnépszerűbb helyre volt elég. Mint látható, a legkedveltebb helyek a fürdővárosok vagy a négy évszakos fürdővel rendelkező települések, mindezzel ellentétben Győr főképp a sport- és az üzleti turizmus bővülésével tud évről évre előbbre jutni.

mtu.gov-telepuesek nepszerusege

Sopron a népszerűségi listán a 15. helyen áll,

összességében 1,3%-os növekedést produkált, már ami vendégéjszakákat illeti. Viszont komoly veszteséget szenvedett a külföldi vendégek elmaradása okán, 2017-hez képest 14,7 százalékkal csökkent a városban éjszakázó külföldiek száma. A hazai vendégéjszakák dolgában viszont javított, méghozzá 6,7 százalékkal. Jól látszik, hogy magas a magánszállások száma, ezekben mintegy ötvenezer vendégéjszakát tölthettek el a városba látogatók (a felső táblázat adatai alapján).

Nagyot megy Hegykő

A tábla jobb oldalán a külföldi vendégéjszakák száma alapján összeállított sorrendet láthatjuk, melyen Hegykő közel 90 ezer vendégéjszakával szerepel, ezzel beelőzte Mosonmagyaróvárt (!) és elfoglalta a 15. legkedveltebb helyet. Ez azt is jelenti, hogy a hegykőiek majdnem 10 százalékkal növelték a külföldi vendégéjszakák számát.

Mi a helyzet ott, ahová milliárdokat önt a kormány?

Jelenleg öt, úgynevezett Kiemelt Turisztikai Fejlesztési Térség van az országban, melyek idegenforgalmának fejlesztésére milliárdokat költ a kormány, kiemelt kormányzati célként. Ebbe tartozik Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség, elsősorban a belváros megújítása és a Fertő tavi fejlesztések okán.  

Nem meglepő, hogy a Balaton a legforgalmasabb térség, de a vendégéjszakák számát tekintve Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség tudott jelentős növekedést produkálni a 2017-es évhez képest. A Dunakanyarnál is jócskán emelkedett ez a szám, ott 6,9 százalékkal több vendég aludt 2018-ban az előző évihez képest.

Sopron-Fertő-tó pedig így teljesített régiós összehasonlításban:

telepuesek nepszerusege
vendegejszakak-szama

Források: KSH elemzése, Magyar Turisztikai Ügynökség adatbázisa.