• Dobogó-erdő,

    dobogo-erdo-orseg

Frissítve 2024.02.19.

Dobogó-erdő, a tízmillió tőzike birodalma

A tavaszi túrák egyik legszebb látványossága a tőzikevirágzás. A páratlan természeti látványban az ország nyugati felén a két legnagyobb tavaszi tőzikés erdőben lehet részünk: az egyiket a Győr-Moson-Sopron megyei Csáfordjánosfán, a másikat pedig az Őrség peremén, a Körmend melletti DOBOGÓ-ERDŐBEN tudjuk bejárni. 

Ilyen káprázatos látvány fogad bennünket az őrségi tőzikésben, a horvátnádaljai Dobogó-erdőben, ahol milliónyi mennyiségben láthatunk tőzikét virágzás idején.

dobogo-erdo-orseg-tozike-viragzas
dobogo-erdo-orseg
orseg-dobogo-erdo

Mindkét erdő védett, velük együtt az alacsony termetű kis növény, a tőzike is, miután korábban – a hóvirághoz hasonlóan – ipari méretekben szedték, árusították, sőt szállították ki az országból.

Amúgy minden porcikája mérgező, galantamint tartalmaz, a legelő állatok is kerülik. Szóval mindent a szemnek, semmit a kéznek!

dobogo-erdo-orseg
dobogo-erdo-orseg
orseg-dobogo-erdo
dobogo-erdo-orseg
dobogo-erdo-orseg

Horvátnádalja település Körmend nyugati szélén van, innen tudunk bejutni az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi területére, a Dobogó-erdőbe.  

Az erdőt a Rába és a buja Pinka folyó veszi közre.

A Pinka élénk folyó, a keleti Alpokból ered, aztán az ősi fák között szabályozatlan folyómederben, szurdokban, 100 km hosszan kanyarog Ausztria és Magyarország között. Elég gyors sodrású, helyenként pedig olyan, mint egy rakoncátlan magashegyi folyó. Felsőcsatárnál lépi át a magyar határt és éppen Körmendnél ömlik a Rábába. Bujaságát érintetlenségének köszönheti, miután az évtizedes határzár miatt a folyóhoz nemigen nyúlt emberi kéz, ezért is van, hogy tiszta a vize és él benne jó néhány különleges és ritka élőlény. 

orseg-dobogo-erdo
orseg-dobogo-erdo
orseg-dobogo-erdo

A Rába is izgalmas, sok rajta az éles kanyar, a zátony és a vízbe dőlt fa. Bár a rómaiak nagyobb hajókkal árut szállítottak rajta, ma a Rába jó időben a vízitúrázók, kenusok, kajakosok paradicsoma.

Ami a ligeterdőt illeti, az óriás lombkoronák miatt a gyepszintre csak kora tavasszal süt be a nap. Március-áprilisban bújik elő az összes furcsa nevű védett növény, a hóvirág mellett az odvas és ujjas keltike, a kékes csillagvirág, a pettyegetett tüdőfű, a bogláros szellőrózsa.

No, és a tőzike, szó szerint minden mennyiségben.

dobogo-erdo-orseg

A tavaszi tőzike különösen jól érzi itt magát, miután egész évben jó nedves és humuszos a talaj, és tavasszal bőven jut neki elég fény. Azonban miután elolvad a hó (ha van még ilyen tél) és elkezdenek kizöldülni a fák, lecsökken a fény és virágzás után ezek a kis növények úgy eltűnnek, hogy jövő tavaszig nyomukat sem látni.

dobogo-erdo-orseg
dobogo-erdo-orseg
orseg-dobogo-erdo

A Dobogó-erdőben 45 hektáron nagyjából 10 millió tő tőzike virágzik – ezt tudományos alapon állíthatjuk, az adatokat a nemzeti park munkatársai mérik.

A 2 km hosszú nemzeti parki tanösvény nagyjából 40 perc – 1 óra alatt járható be kényelmes tempóban, a természetjárás szabályainak betartása mellett. Az ösvényen a képekkel illusztrált információs táblákról minden lényeges tudnivalót leolvashatunk.

orseg-dobogo-erdo

Hol találom?

A Dobogó-erdő tanösvényt Körmend-Horvátnádalján a Malom utcából, a malomnál lévő földes útról közelítsük meg. (GPS: 46.998689, 16.565734) Gumicsizmát vagy vízhatlan cipőt feltétlenül vigyünk magunkkal.