• orseg-szalafo-eletfa

Életfa – Szalafő (Őrség)

Az őrségi Szalafő település egyik legfiatalabb látványossága ez az Életfa. Az Őrség vidékére jellemző szeres településszerkezet megörökítésére készült, éppen 7 ága van, annyi, ahány szere Szalafő településnek.

A honfoglaláskori településszerkezetet őrző Szalafő hét halmon épült, amelynek mindegyik dombja egy-egy szer: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer, Templomszer és Pityerszer. Nevét a határában eredő Zala folyóról kapta, melyet a helyiek csak Szala folyónak hívnak.

Az Életfa ágai a szerek irányába mutatnak, azért nevezik életfának, mert a felvésett jelek, alakok az életet és a gyarapodást szimbolizálják.

A mintegy nyolc méter magas, hétágú tölgyfa egy áradás következtében dőlt ki a Szala-patak partján, ebből készítette a speciális motívumszobrot Milkovics Jenő, baranyai fafaragómester.

A Szala patakot szimbolizálja az életfa alján körbefutó hullámvonal és a stilizált halfigurák. A tulipán a nőiességet, a pálmacsokor a férfiasságot jelképezi. És felfedezhetjük az ezekből nyíló virágot, amely pedig az életet, a gyermeket. A tök, a szőlő, a makk a régió jellemző növényvilágát jeleníti meg. Két állatalakot is láthatunk, a bölcsességet szimbolizáló fülesbaglyot és az Őrségre oly jellemző, európai jelentőségű lepkefaunára utaló pillangót. A különféle népi motívumok mellett a szeres település nevei is olvashatók az életfán, illetve Szalafő címere is látható.