• pottelsdorf-petofalva-templom

Evangélikus templom Petőfalván

A Vulka-völgy dómjának is nevezett petőfalvai evangélikus templom a historizmus egyik legkiemelkedőbb alkotása Burgenlandban. A Nagymarton (Mattesburg) közelében fekvő PÖTTELSDORF falucska temploma 1901-ben épült.

Méghozzá nem akárki, Ludwig Schöne építész tervei alapján, neogótikus stílusban. Schöne keze nyomán gyönyörű épületek születtek a mai Nyugat-Dunántúl és Burgenland területén, valamint Bécsben. Hogy mást ne említsünk, mint a Jézus Szíve templomot Kőszegen vagy a zsinagógát Szombathelyen, vagy az evangélikus templomot Ruszton. Az egyik legtermékenyebb építész volt a bécsi Ring kialakításában is, így az osztrák fővárosban is számos épülete található meg.

A petőfalvai evangélikus templom már messziről kiemelkedik a Vulka-völgyéből és meghatározza a tájat. A templom belül is szép, öntöttvas medencéje, szószéke és belső festése is gyönyörű. 2012-13-ban újították fel.

Hol találom?

Autóval Soprontól 20 perces útra Mattersburg irányába. Útba esik, ha Fraknó várát szeretnénk meglátogatni. Kerékpárral a Rosalia régió Koglweg útvonalán. Cím: Hauptsraße 46.