• landseer-berge-naturpark

Naturpark Landseer-Berge – Lánzséri Natúrpark

A közép-burgenlandi Landseer-Berge (Lánzséri-hegyek) Natúrpark az Alpokalja és a Pannon síkság közötti területen fekszik. Egykori határrégióként várromokban és ahogy a neve is jelzi, hegyekben gazdag.

Érdekessége, hogy Keltendorf-Schwarzenbach révén részben átnyúlik a szomszédos Alsó-Ausztriába. 

A natúrparkot hat település: Kobersdorf (Oberpetersdorf, Lindgraben), Markt St. Martin (Landsee, Neudorf), Kaisersdorf, Weingraben és Schwarzenbach hozta létre. Területe 6500 hektár.

A natúrpark központja egy hatalmas, erdős terület, melyet mezők és a völgyekben elhelyezkedő szántóföldek vesznek körül. Számos különleges növény és pillangó talált itt kiváló életfeltételekre. A tájat a bükk- és fenyőerdő borította Pauliberg (Ausztria legfiatalabb vulkánja) bazaltkúpja, valamint a Heidriegel hegy savanyú talaján kialakult tölgyes és lucfenyves látványa, és a szórvány gyümölcsöseivel, nedves rétjeivel lenyűgöző Répce-völgy uralja.

A régió már nagyon korán lakott volt, ezt bizonyítja a Feketeváron (Schwarzenbach) talált vaskori, kelta falu. Schwarzenbachban rekonstruálták a házakat és a skanzenben minden évben a nyári napfordulóra időzítik a Keltafesztivált, ahol a napfordulótűz megtekintése mellett számos program vár a látogatókra a kézműves vásároktól a Highland játékokig (tradicionális sportjátékok mint pl. kalapácsvetés,  fatörzsdobálás vagy hordógurítás).

A natúrpark középpontjában áll Lánzsér várroma, Közép-Európa egykor egyik legnagyobb erődítménye, melynek romjai a denevérek számára nyújtanak kedvező nyári és téli szálláshelyet.

Kobersdorfban pedig van egy kastély, ahol koncerteket és egyéb kulturális eseményeket rendeznek és mellette egy tó. A változatos tájon számos gyalogos, kerékpáros és hegyi-kerékpáros útvonal vezet át.

Fotók: natúrpark közösségi oldala