• lenck-villa-sopron

Lenck-villa

A Lenck-villa Sopron egykori villaépítészetének egyedülálló darabja, neoklasszicista-eklektikus stílusban épült 1892-ben. A gazdag bornagykereskedő Lenck család építtette, tervezője Otto Hofer, soproni születésű bécsi építész volt. A 20. század elején az épületnek egy híres lakója is akadt, a dán trónörökös, aki később VIII. Frigyesként ült a dán trónon. 

A soproni Deák tér nyugati végében álló, gyönyörűen felújított villa a Soproni Múzeum egyik épülete, benne néprajzi kiállítás látható.

lenck-villa-sopron

A villa eredetileg a szász származású, de már a 17. század óta Sopronban élő Lenck család beruházásában készült, Samuel Ferdinand Lenck megbízására, aki kereskedőként tett szert jelentős vagyonra. A nyári laknak szánt épület tervezésével a késő historizmus tanult mesterét, Otto Hofert bízták meg 1890-ben. Lenckék vállalkozása egy banki csőd miatt a század elején azonban összeomlott, a villát pedig eladták. Az impozáns épületnek ekkor híres bérlője lett, a későbbi dán király. Később, 1913-ban Sopron első állandó múzeumát rendezték be itt, amely a II. világháború után az első újra nyitott vidéki múzeum volt.

Jelenleg a Soproni Múzeum néprajzi gyűjteményeinek legszebb darabjai láthatók benne, több mint ezer műtárgy. A berendezett műhelyek és máig élő mesterségekről forgatott filmek teszik átélhetővé a céhes világ egykor mozgalmas közegét.

A tárlat a „Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban” címet viseli. Egyedi ötlettel, egy fiktív esküvő ürügyén mutatja be a kézműves és a nagyvárosi, polgári világ találkozását, érdekes műtárgyak felhasználásával.

lenck-villa-sopron

Múzeumkert – Lenck villa parkja

Nyitvatartási időben látogatható a villa gyönyörű parkja is, a múzeumkertet hatalmas árnyas fák, szellős közlekedők jellemzik, szemet gyönyörködtető látványt nyújt a télikert és az újjáépített szökőkút. A villaépület másik oldalán a téglafal és az ódon kőből rakott 17. századi városfal mentén síremlékek sorakoznak, melyeket Sopron régi evangélikus temetője őrzött meg az utókornak.

Ingyenesen bejárható egész évben, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között.

A Lenck-villa nyitva tartása

Kedd-vasárnap 10.00 – 18.00 óra között.

Belépőjegyek:
Felnőtt jegy: 1.200 Ft (26 és 62 év között)
Diák, nyugdíjas jegy: 600 Ft (6-26 év között, 62-70 év között)
Családi kedvezményes jegy: 3.000 Ft (2 felnőtt és 1 gyermek részére)
Kiegészítő gyermekjegy minden további gyermeknek: 300 Ft

Csoportos belépők:
Minimum 10 fős szervezett felnőtt csoport részére: 1.000 Ft / fő
Minimum 10 fős szervezett diák/nyugdíjas csoport részére: 500 Ft / fő
20 fős csoport esetén 2 fő kísérő ingyenes.

Tárlatvezetés:
Előre bejelentkezett csoportok számára tárlatvezetést biztosítanak.
Ár: 10.000 Ft / alkalom + belépőjegy

Díjtalan belépésre jogosultak:
– 6 éves kor alatti és 70 év feletti személyek
– Pedagógusigazolvánnyal rendelkezők
– Fogyatékkal élő személy, valamint egy fő kísérője

Hol találom?

Közép-Európa egyik leghosszabb tere a soproni Deák-tér. Nyugati végén hosszan fut a Lenck-villa kovácslotvas kerítése, itt tudunk belépni a múzeumkertbe is, ahol elsőként a szökőkút és a télikert látványa fogad bennünket. A Deák-téren lehetséges autóval parkolni.