• sopron-cimer

Mi látható Sopron városcímerén? Kis városi címertörténet

Azt gondolhatnánk, hogy Sopronnak többszáz éves címere van, hiszen a városnak a rómaiaknál is régebbre nyúlik vissza a történelme és egy magyarországi viszonyok között is virágzó, gazdag és eseménydús középkora volt. Majdnem, de mégsem, hiszen a ma használatos városcímer csupán alig több mint 30 éves.

Történt ugyanis, hogy a rendszerváltás megtörténte után, 1990. november végén rögtön össze is ültek a városatyák, hogy döntsenek egy új címerről. Elérkezettnek látták az időt, hogy úgymond „történelmi jogon” megújítsák Sopron korábbi címerét, de végül hosszú tudományos vita után csupán korszerűsítették a Magyarország királya által 1340-ben adománylevében kapott címerpecsétet. Így aztán Sopron városcímerének uralkodó motívuma ma is a pecsétkép.

sopron-varoscimer

A Fő téren sétálva a Városháza homlokzatán szemügyre is vehetjük Sopron címerét.

De pontosan mi is van ezen az álló háromszögpajzs címeren?

Egyrészt a soproni vár. A vörös képmezőben egy ezüst kváderkövekből emelt vár lebeg, védőfalán öt fekete gótikus ablakkal, a falkoronán pedig öt védőorommal. A védfalból két alacsonyabb, egy-egy ablakkal megbontott torony között, középütt egy magasabb, kétablakú torony növekszik.

Érdekessége, hogy a pajzsfő jobb oldalán négyágú aranykoronát viselő női fej jelenik meg aranyglóriába foglaltan, bal oldalában pedig szintén így, egy dús bajuszú és szakállú, vágott arany férfifő tűnik ki. A pajzstalpban pedig jobbra hajló, jobbra rövidebb, balra hosszabb lombú arany olajág lebeg.

Sajnos nem lehetünk abban biztosak, kiket ábrázolhat a két fejalak.

Erre több ötletük is volt a kutatóknak, egyes vélekedések szerint a város két védőszentjét láthatjuk, feltételezhetően Nagyboldogasszonyt és Szent Mihályt, ám meglehet, hogy az ország királynéját és a királyt, vagy éppen a királyi ház szentjeit.

sopron-varoscimer

Sopron ma hivatalos városcímere. Forrás: nemzetijelkepek.hu

De akkor mi is történt 1990-ben valójában a címerrel?

Végül csupán kiegészítés történt, a középkori címerre egy nagyon fontos, a város és az ország történetében is meghatározó esemény okán egy felirat került.

A hegyes talpú, vörös címerpajzsra két ezüstszínű kört helyeztek, e között fut körbe a felül szintén ezüstszínű máltai kereszttel elválasztott felirat: „SOPRON CIVITAS FIDELISSIMA” .  Azaz  „SOPRON A LEGHŰSÉGESEBB VÁROS”, mely címet az 1921-ben megtartott népszavazás emlékére kapta a hűségéért Sopron.

A sajtóban és a közbeszédben sokan egyszerűsítik ezt csupán arra, hogy Sopron a hűség városa, pedig a soproniak nagyon szeretik, ha ezt pontosan idézik, azaz: Sopron a leghűségesebb város.

sopron-cimer
sopron-cimer
sopron-varoscimer

A városcímer több helyütt is ránk köszön a Várkerületen sétálva, itt például csak a lábunk alá kell nézni.