• utikeresztek-lenard-kereszt-sopron

Pihenőkeresztek: Lénárd-kereszt

A gótikus pihenő- vagy útkeresztek a kereskedőknek, vándoroknak és a zarándokoknak adtak útbaigazítást a régi világban, lámpással voltak kivilágítva és mutatták az utat Sopron, az egykori kereskedőváros kapui felé. Három lámpásos kőkereszt és egy zarándokkereszt maradt fenn ezekből az időkből Sopronban, s mivel ezek a legrégibbek közé tartoznak az országban, érdemes látni őket.

A Lénárd-keresztet a Sopron bécsi városrészében találjuk a Bécsi út és a kis Szélmalom térnél, a Keresztelő Szent János templom és a Pék Múzeum közelében.

utikeresztek-lenard-kereszt-sopron
utikeresztek-lenard-kereszt-sopron

A Lénárd-kereszt a 15. század közepéről származó kereszt, egykor a város Pócsi-kapuja közelében állt. Ekkoriban a területet – a mai Kuruc-dombot –  Lénárd-hegynek hívták. A keresztet a mostani helyére, Sopron bécsi városrészbe az 1930-as években helyezték át.

A szögletes tabernákulumban Szt. Lénárd ülő szobra foglal helyet. A keresztet 1885-ben Lapitz Antal soproni szobrász újította fel, és kősisakot neogótikus fióktornyokkal és kereszttel egészítette ki. Szent Lénárd a középkor egyik legkedveltebb, az alpesi országokban különösen kedvelt szentje volt. A fogságban élők, betegek, pásztorok, kovácsok, loval és más állatok patrónusaként tisztelik.

A Szent Lénárd oszlopot 1976 és 1984-ben restauráltatta a Soproni Városszépítő Egyesület.

A Lénárd-kereszt közelében, eredeti helyén láthatjuk Máriacelli vagy Fehér keresztet. Ez néhány száz méterre a Bécsi út végén áll. A Fehér kereszt egy későbbi, 17. század második feléből származó késő gótikus kereszt, ahol a Máriacellbe tartó zarándokok gyülekeztek.

Hol találom?

Látnivalók a közelben